Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

SAVETI ZA PORODICU | MLADI

Kako se boriti sa usamljenošću

Kako se boriti sa usamljenošću

IZAZOV

„Imala sam dve drugarice koje su sve radile zajedno, a mene izostavljale. Stalno sam slušala o tome kako su se dobro provodile. Kada sam jednom pozvala telefonom jednu od njih, javio se neko drugi i u pozadini sam mogla da čujem kako njih dve razgovaraju i smeju se. Bilo im je lepo, zbog čega sam se osećala još usamljenije“ (Marija). *

Da li si se ikada osećao usamljeno, kao da su te svi zaboravili? Ako jesi, u Bibliji postoje saveti koji ti mogu pomoći. Ali prvo osmotri šta treba da znaš o usamljenosti.

ŠTA TREBA DA ZNAŠ

Svako se ponekad oseća usamljeno. To važi i za one za koje misliš da su popularni. Zašto? Zato što na usamljenost ne utiče to koliko imaš prijatelja, već kakvi su. Neko ko je popularan može uvek biti okružen ljudima, a da to nisu njegovi pravi prijatelji i zato je usamljen.

Usamljenost može da naškodi tvom zdravlju. Rezultati 148 studija sprovedenih u Americi pokazuju da su slabe društvene veze uzrok prerane smrti, da su „dva puta opasnije od gojaznosti“ i da su štetne kao „pušenje 15 cigareta na dan“.

Usamljenost te može učiniti ranjivim. U stvari, mogla bi te navesti da se vežeš za bilo koga ko te želi za prijatelja. „Kada si usamljen, možeš očajnički tražiti pažnju“, kaže mladić po imenu Alen. „Možeš početi da misliš da je ikakva pažnja bolja nego nikakva. To te može uvaliti u nevolju.“

Tehnika nije obavezno lek za usamljenost. „Čak i da se dopisujem sa stotinama ljudi tokom dana, i dalje bih mogla da budem užasno usamljena“, kaže devojka po imenu Natali. Slično se oseća i jedan tinejdžer koji se zove Tajler. „Dopisivanje je kao užina, dok je razgovor uživo kao pravi obrok“, kaže on. „Užine su dobre, ali da bi bio sit, potreban ti je kompletan obrok.“

ŠTA MOŽEŠ UČINITI

Nemoj odmah misliti najgore. Na primer, zamisli da na internetu vidiš slike svojih prijatelja s druženja na koje nisi bio pozvan. U tom trenutku, možeš da biraš — da zaključiš da te namerno nisu pozvali ili da gledaš pozitivnije na to. Pošto ne možeš znati sve činjenice, zašto bi odmah pomislio na najgore? Zato je bolje da se potrudiš da dođeš do boljeg objašnjenja zašto te nisu pozvali. Često razlog usamljenosti nisu okolnosti nego to kako ti gledaš na njih. (Biblijska misao: Poslovice 15:15.)

Nemoj da preuveličavaš. Kada si usamljen, možda razmišljaš: ’Nikad nisam nigde pozvan‘ ili ’Drugi me uvek izbegavaju‘. Ovakve uopštene i preuveličane izjave samo će učiniti da potoneš još dublje. One mogu da stvore začarani krug: Prvo osećaš da nigde ne pripadaš i zato se izoluješ, a onda si zbog toga usamljen i osećaš da nigde ne pripadaš. (Biblijska misao: Poslovice 18:1.)

Sprijatelji se sa onima koji su stariji od tebe. Biblija nam govori o Davidu koji je bio tinejdžer kada je upoznao Jonatana, starijeg od njega 30 godina. Uprkos razlici u godinama, David i Jonatan su postali bliski prijatelji (1. Samuilova 18:1). I ti možeš naći takve prijatelje. „Odskora sam počela da cenim društvo onih koji su stariji od mene“, kaže Katarina koja ima 21 godinu. „Imam stvarno dobre prijatelje koji su više decenija stariji od mene i puno mi znači njihov zreo pogled na stvari i njihova stabilnost.“ (Biblijska misao: Jov 12:12.)

Potrudi se da uživaš u samoći. Neki se osećaju usamljeno čim ostanu sami. Ali to što si sam ne mora da znači da moraš biti usamljen. Na primer, Isus je bio društven, ali je cenio i trenutke samoće (Matej 14:23; Marko 1:35). To možeš i ti. Nemoj na samoću gledati kao na nešto loše, već u tim mirnim trenucima razmišljaj o mnogim lepim stvarima u svom životu. Tako ćeš postati osoba koju će drugi želeti za prijatelja (Poslovice 13:20).

^ odl. 4 Neka imena u ovom članku su promenjena.