Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

 SAVETI ZA PORODICU | BRAK

Vi i roditelji vašeg bračnog druga

Vi i roditelji vašeg bračnog druga

IZAZOV

„Kad smo prolazili kroz jedan težak period, moja supruga je to ispričala svojim roditeljima. Onda me je njen otac pozvao da bi mi dao savet o tome. To mi se uopšte nije dopalo!“ (Džejms). *

„Moja svekrva često govori: ’Tako mi nedostaje moj sin!‘ Priča o tome kako su bili bliski, a ja onda osećam krivicu što sam se udala za njega i nanela joj takav bol!“ (Nataša).

Da li je moguće sprečiti da problem s roditeljima bračnog druga postane problem u braku?

ŠTA TREBA DA ZNATE

Sklapanjem braka nastaje nova porodica. Biblija kaže da će čovek koji se oženi „ostaviti svog oca i svoju majku i prionuće uz svoju ženu“. Isto se može reći i za ženu. Kada se uda, ona i njen muž postaju „jedno telo“. Oni su sada nova porodica (Matej 19:5).

Vaš brak dolazi ispred vaših roditelja. „Jedan od najvažnijih zadataka muža i žene u braku jeste da izgrade osećaj zajedništva“, piše bračni savetnik Džon Gotman. „Takva privrženost bračnom drugu može u izvesnoj meri podrazumevati rastavljanje od porodice u kojoj su supružnici odrasli.“ *

Nekim roditeljima nije lako da se prilagode. Jedan čovek koji je odskora u braku kaže: „Pre nego što se udala za mene, mojoj supruzi su bile veoma važne želje njenih roditelja. Nakon što smo se venčali, njena majka je videla da je neko drugi zauzeo njihovo mesto. Nije joj bilo lako da to prihvati.“

Novim bračnim parovima takođe može biti teško. „Prijatelje možete birati, a roditelje bračnog druga ne“, kaže Džejms. „To je kao da vam neko kaže: ’Imaš dva nova prijatelja, sviđalo ti se to ili ne.‘ Čak i ako te iritiraju, oni su tvoja porodica.“

 ŠTA MOŽETE UČINITI

Ako se vi i vaš bračni drug ne slažete kada dođe do problema s roditeljima, nastojte da to rešite u duhu saradnje. Poslušajte biblijski savet: „Traži mir i teži za njim“ (Psalam 34:14).

Da biste u tome uspeli, razmislite o sledećim situacijama. Svaka je prikazana ili iz ugla muža ili žene. Ali izazov je isti za oba bračna druga, a osmotrena načela vam mogu pomoći u rešavanju problema s roditeljima.

Vaša supruga kaže da bi volela da budete u boljim odnosima s njenom majkom. Ali vama to teško pada.

Probajte sledeće: Razgovarajte o tom problemu sa suprugom i budite spremni na ustupke. Ne treba da se usredsredite na to šta mislite o vašoj tašti, već o vašoj supruzi, kojoj ste se zavetovali na ljubav. Tokom razgovora, pronađite jednu ili dve stvari koje biste mogli učiniti da poboljšate svoj odnos s taštom, i zatim se pridržavajte toga. Kada vaša supruga zapazi da se trudite, sigurno će vas još više poštovati. (Biblijska misao: 1. Korinćanima 10:24.)

Suprug vam kaže da je vama važnije da udovoljite svojim roditeljima nego njemu.

Probajte sledeće: Razgovarajte o tom problemu sa suprugom i pokušajte da sagledate situaciju iz njegovog ugla. Naravno, vaš suprug ne treba da se oseća ugroženo ako vi jednostavno pokazujete dužno poštovanje prema roditeljima (Poslovice 23:22). Pa ipak, treba da ga uverite, rečima i delima, da vam je on važniji od roditelja. Ako je on siguran u to, manje je verovatno da će imati utisak da mora da se bori s njima za vašu ljubav. (Biblijska misao: Efešanima 5:33.)

Vaša supruga radije traži savet od roditelja nego od vas.

Probajte sledeće: Razgovarajte sa suprugom i dogovorite se gde treba povući granicu. Nastojte da budete razumni. Da li je uvek pogrešno pričati s roditeljima o nekom problemu? Kada bi to bilo na mestu? Ako se oboje slažete koje su razumne granice, na tom polju nećete imati problema. (Biblijska misao: Filipljanima 4:5.)

^ odl. 4 Imena u ovom članku su promenjena.

^ odl. 9 Iz knjige The Seven Principles for Making Marriage Work.