Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

Mudrost koja čuva život

Mudrost koja čuva život

„Bogatstvo je čoveku otkup za dušu njegovu, a siromah ne čuje oštre reči.“ (POSLOVICE 13:8)

IAKO bogatstvo može pružiti neke udobnosti, ono sa sobom nosi i probleme, posebno u ovim opasnim vremenima (2. Timoteju 3:1-5). U nekim zemljama, bogati ljudi i turisti koji deluju imućno postaju mete lopova i kidnapera koji traže otkup.

O jednoj zemlji u razvoju se kaže: „Nasilne pljačke, prevare i otmice stvaraju neprijateljstvo između imućnih i siromašnih. Restorani unajmljuju naoružane čuvare, a domovi bogataša su okruženi zidovima s bodljikavom žicom, reflektorima, kamerama i obezbeđenjem.“ Slična situacija postoji i u mnogim drugim zemljama.

Prema tome, ako živite na području koje je poznato po kriminalu i nasilju, ili treba da otputujete u neko takvo mesto, nemojte privlačiti pažnju svojom pojavom. Pažljivo razmislite šta ćete obući ili nositi sa sobom, posebno ako će to biti primećeno. „Pametan čovek vidi zlo i sklanja se“, kaže se u Poslovicama 22:3, „a ludi idu dalje i bivaju kažnjeni.“

Mudrost koja se nalazi u Bibliji odražava brigu našeg Stvoritelja, koji želi da budemo bezbedni. Takva ’mudrost je zaštita‘, piše u Propovedniku 7:12, jer ’čuva život onome ko je ima‘.