Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

Velike oči — majušno telo

Velike oči — majušno telo

VEĆINA ljudi bi za njega rekla da je simpatičan, a poneki da je krajnje čudan. Ima duge noge, meko krzno i ogromne oči koje sijaju. Telo mu je dugo oko 12 centimetara, a težak je oko 100 grama. O kome je reč? O filipinskoj aveti!

Upoznajmo se malo bolje sa ovim stvorenjem. Njegove oči, uši, prsti, stopala, noge i rep deluju isuviše veliko u odnosu na telo. Ali ako pobliže osmotrimo te neobičnosti, shvatićemo da su sve one genijalno osmišljene.

SLUH: Ova stvorenja imaju uši tanke poput papira. Mogu ih uvijati i ispravljati i usmeravati kako bi čuli i najtiše zvuke. Dobar sluh im pomaže da umaknu predatorima, kao što je divlja mačka, ali i da pronađu svoj plen, jer i po mraku mogu da čuju cvrčke, termite, bube, ptice i žabe. A onda celu glavu okreću u tom pravcu i usmeravaju buljave oči ka potencijalnom zalogaju.

STISAK: Prsti ovog stvorenja posebno su osmišljeni za hvatanje tanušnih grana. Oni imaju jastučiće s brazdama koji im omogućavaju da prianjaju uz granu kao što automobilska guma, zahvaljujući šarama, prianja uz asfalt. Čak i dok spava, mora čvrsto da se drži. Brazde na unutrašnjoj strani repa omogućavaju mu da ostane u istom položaju sve dok se ne probudi.

 VID: Nijedan drugi sisar nema toliko velike oči u odnosu na telo. Zapravo, svako oko zasebno veće je od njegovog mozga! Filipinska avet ne može da pomera oči, već uvek gleda pravo napred. Da li je to neka smetnja? Ni u kom slučaju. Ona to i ne oseća, jer ima pokretljiv vrat zbog kog može da okreće glavu za 180 stepeni na obe strane.

POKRETLJIVOST: Svojim snažnim dugim nogama, aveti se mogu odbaciti i do šest metara — što je 40 puta više od dužine njihovog tela! Kada lovi, ovaj mali predator skače po mraku sa ispruženim prstima i hvata plen s milimetarskom preciznošću.

Filipinske aveti teško opstaju u zatočeništvu, delom zbog neutoljive gladi za živim insektima, a delom zbog toga što ne trpe dodir. Pa ipak, ovo jedinstveno stvorenje i dalje oduševljava Filipince. A kako i ne bi — sve na ovom dražesnom, šumskom, buljavom stvorenju pravo je čudo.