Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

 SAVETI ZA PORODICU | RODITELJSTVO

Kad uhvatite dete u laži

Kad uhvatite dete u laži

IZAZOV

Vaš petogodišnji sin se igra u sobi. Odjednom čujete „tras“. Otrčite do sobe, i vidite ga kako stoji pored razbijene porculanske vaze. Izraz njegovog lica vam sve govori.

„Ti si razbio ovu vazu?“, strogo ga pitate.

„Ne, mamice, nisam!“, on brzo odgovara.

Ovo nije prvi put da ste dete uhvatili u otvorenoj laži. Ima li razloga za brigu?

ŠTA TREBA DA ZNATE

Svaka laž je pogrešna. Biblija kaže da Jehova Bog mrzi „lažljiv jezik“ (Poslovice 6:16, 17). U Zakonu koji je bio dat Izraelu bilo je propisano kako kazniti onoga ko prevari svog bližnjeg (Levitska 19:11, 12).

Nije svaka laž ista. Neke laži su zlobne, jer su izgovorene da bi se nekom nanelo zlo. Neke su izgovorene u trenutku, bez mnogo razmišljanja, možda da bi se izbegle neprijatnosti ili kazna (Postanak 18:12-15). Iako je svako laganje pogrešno, neke laži su ozbiljnije od drugih. Ukoliko vas dete slaže, uzmite u obzir njegov uzrast, kao i zašto zaobilazi istinu.

Pozabavite se problematikom dok je dete još malo. „Govoriti istinu, pogotovo onda kad je teško, važna je lekcija koju dete treba da nauči“, napisao je dr Dejvid Volš. „Međuljudski odnosi se temelje na poverenju, a laganje uništava to poverenje.“ *

Nemojte paničiti. To što vas je dete slagalo ne znači da je ono loše. Prisetite se šta stoji u Bibliji: „Ludost je privezana detetu za srce“ (Poslovice 22:15). Kod neke dece se ta ludost ogleda u laganju, jer možda misle da će tako najlakše izbeći kaznu. Tada je važno kako ćete reagovati.

 ŠTA MOŽETE UČINITI

Utvrdite zašto vas je dete slagalo. Da li se plaši kazne? Možda ne želi da vas razočara? Ako dete izmišlja priče da bi zadivilo svoje drugare, da li možda još uvek ne vidi razliku između fantazije i stvarnosti? Kada utvrdite zašto laže, moći ćete lakše da ga ispravite. (Biblijska misao: 1. Korinćanima 13:11.)

Procenite kad je bolje da koristite izjave umesto pitanja. Majka pomenuta u uvodu već je videla šta se desilo, a ipak je strogo pitala sina: Ti si razbio ovu vazu?“ Dete je slagalo, jer se uplašilo da će ga ona grditi. Ali zamislimo da je umesto pitanja kojim ga je optužila, jednostavno rekla: „O, ne, razbio si vazu!“ Time ne bi navela dete da pribegne laži, već bi mu pomogla da se uči poštenju. (Biblijska misao: Kološanima 3:9.)

Pohvalite dete za iskrenost. Deca po prirodi žele da ugode svojim roditeljima i to vam može ići na ruku. Pokažite detetu da je poštenje važna stavka u vašoj porodici i da zato očekujete od njega da govori istinu. (Biblijska misao: Jevrejima 13:18.)

Stavite detetu do znanja da laganje ruši poverenje i da je potrebno mnogo vremena da se ono povrati. Pohvalite ga kada vam kaže istinu, jer ćete mu tako pomoći da bude iskreno. Na primer, možete reći: „Jako sam srećan što si iskren.“

Postavite dobar primer. Sasvim razumljivo, ne možete od deteta očekivati da bude istinoljubivo ukoliko vas čuje da kažete: „Reci mu da nisam tu“, a vi u stvari samo niste raspoloženi da se javite na telefon, ili: „Bolestan sam i ostaću danas kod kuće“, a u stvari samo želite da se malo opustite. (Biblijska misao: Jakovljeva 3:17.)

Koristite Bibliju. Njena načela i životne priče veličaju poštenje. Knjiga Uči od Velikog Učitelja, koju su izdali Jehovini svedoci, može vam pomoći da u svoje dete usadite biblijska načela. Posebno pogledajte 22. poglavlje pod naslovom „Zašto nije lepo da lažemo“ (Vidite okvir „Knjiga za vaše dete“.)

^ odl. 11 Iz knjige No: Why Kids —of All Ages — Need to Hear It and Ways Parents Can Say It.