Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

Potresan spomenik strašnog događaja

Potresan spomenik strašnog događaja

NA ISTOČNOJ obali reke Motojasu, u Hirošimi, od 1945. stoje ruševine jednog zdanja. Zašto skoro 70 godina nisu obnovljene?

Ova dvospratna zgrada, sagrađena od cigli, završena je 1915. i služila je kao izložbeni prostor za promociju industrijske delatnosti. Ali 6. avgusta 1945, u 8.15 časova, sve se promenilo. Tada je skoro direktno iznad ove građevine, na visini od oko 550 metara, eksplodirala prva atomska bomba ikada korišćena u ratu. Svi u toj građevini su istog momenta poginuli. Ali ona je ostala da stoji.

Ruševine ove takozvane atomske kupole, predstavljaju „strašan simbol najrazornije sile koju je čovek ikada stvorio“, navodi se u jednom članku Uneska. * Godine 1996, ova zgrada je dodata na Uneskovu listu svetske baštine.

Nažalost, ovakvi potresni spomenici nisu zaustavili ratove, do kojih često dolazi zbog pohlepe, nacionalizma, rasne, verske i plemenske mržnje. Međutim, da li će ratovi uvek pustošiti zemlju?

Biblija kaže da neće. „[Bog] prekida ratove do kraja zemlje. Luk prebija, koplje lomi, kola vatrom spaljuje“, stoji u Psalmu 46:9. Tada će Bog zameniti ljudske vlasti svojom vladavinom — Božjim Kraljevstvom u rukama Isusa Hrista, ’Kralja nad kraljevima‘ (Otkrivenje 11:15; 19:16).

Tako će spomenici besmislenih ratova biti stvar prošlosti. „Ono što je pre bilo“ — današnje nevolje i patnje — „neće se u sećanje vraćati niti će se u srcu javljati“, navodi se u Isaiji 65:17.

^ odl. 4 Organizacija Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu.