Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

S NASLOVNE STRANE

Šta je pravi uspeh?

Šta je pravi uspeh?

ŠTA može biti gore od neuspeha? Prividan uspeh. Na kraju krajeva, kada u nečemu ne uspemo, obično možemo nešto preduzeti. U najmanju ruku možemo nešto naučiti iz toga i rešiti da sledeći put uradimo drugačije.

Kada je reč o prividnom uspehu, stvari stoje sasvim drugačije. Takav uspeh nas može navesti da mislimo kako smo na dobitku, a u stvari smo na gubitku. Kad shvatimo da nešto moramo promeniti, može biti prekasno.

Razmislimo o onome što je Isus Hrist jednom prilikom rekao: „Šta vredi čoveku ako dobije ceo svet, a izgubi život?“ (Matej 16:26). To se može primeniti u slučaju onih koji su život posvetili sticanju novca i materijalnih stvari — što je tipičan primer prividnog uspeha. „Razmišljanje samo o karijeri, sticanju novca i kupovini novih stvari ne ispunjava čoveka i ne donosi mu trajno zadovoljstvo“, piše karijerni savetnik Tom Denam. „Merenje uspeha isključivo novcem jeste površno i na duge staze ostavlja u nama prazninu.“

Očigledno je da bi se mnogi složili s tim. U jednoj anketi sprovedenoj u Sjedinjenim Državama, na spisku od 22 „činioca za uspešan život“, „mnogo novca“ se našlo na 20. mestu. Pri vrhu spiska su bili zdravlje, dobri međuljudski odnosi i posao koji volite.

Jasno je da ljudi mogu da naprave razliku između pravog i prividnog uspeha — barem u teoriji. Međutim, mnogo je teže donositi odluke iza kojih stoji ispravno shvatanje uspeha.