Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

ZEMLJE I NARODI

Poseta Belizeu

Poseta Belizeu

BELIZE je mala zemlja s puno raznolikosti — počev od tropskih šuma, pa sve do tirkiznog mora s mnoštvom ostrvaca duž obale. Ali geografska raznolikost je samo deo lepote ove zemlje.

Stotine vrsta ptica i životinja naseljavaju ovo područje. Tu je tukan živopisnih boja i tapir sa svojim izduženim, pokretljivim nosem. On je rođak nosoroga i kreće se brzo i na kopnu i u vodi. U ovoj zemlji živi i jaguar, i u njoj se nalazi prvi rezervat za jaguare na svetu.

U Belizeu se nalazi prvi rezervat za jaguare na svetu

Belize se nalazi na teritoriji koju su nekada zauzimale Maje. Španski konkistadori su ovde stigli u 16. veku ali nisu potpuno pokorili Maje. Kasnije je Velika Britanija zavladala ovim područjem i ova zemlja je 1862. postala kolonija Britanski Honduras. Belize je 1981. stekao nezavisnost.

Stanovnici Belizea su raznoliki kao i njihova zemlja. Najbrojniji su Kreoli, Indijci, Garifi, Maje i mestici. Ovdašnji ljudi su druželjubivi i učtivi. Deca se uglavnom obraćaju starijima sa „gospođo“ i „gospodine“, i odgovaraju im sa „da, gospođo“ ili „ne, gospodine“.

Pijaca u Belizeu

U Belizeu postoje skupštine Jehovinih svedoka na američkom znakovnom jeziku, belizeanskom kreolskom, engleskom, niskonemačkom, mandarinskom kineskom, maja (mopan) i španskom. Svedocima se na Obeležavanju Hristove smrti 2013. godine pridružio veliki broj stanovnika Belizea, otprilike svaki četrdeseti.

DA LI STE ZNALI? Koralni greben u Belizeu dug je preko 290 kilometara i deo je drugog po veličini koralnog grebena u svetu. Najveći je australijski koralni greben.

Koralni greben u Belizeu je deo drugog koralnog grebena po veličini u svetu