Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

IGRA SLUČAJA ILI DELO STVORITELJA?

Konjski galop

Konjski galop

KONJ može da galopira brzinom i do 50 kilometara na sat. Iako mu je za to potrebno dosta mehaničkog rada, on troši relativno malo energije. Kako to? Tajna je u njegovim nogama.

Osmotrimo šta se događa kada konj galopira. Kada on doskoči na noge, u elastičnim mišićno-tetivnim jedinicama sakuplja se energija, koja se pri odskoku oslobađa tako da se mišićno-tetivne jedinice ponašaju kao opruga i konj se skoro bez imalo utroška energije vine u vazduh.

Pored toga, njegove noge prilikom galopa vibriraju visokom frekvencijom koja bi mogla oštetiti tetive. Međutim, nožni mišići deluju kao amortizeri. Naučnici se slažu da ova neverovatna mišićno-tetivna struktura obezbeđuje i gipkost i snagu.

Inženjeri nastoje da znanje o ovoj strukturi primene u izradi robota na četiri noge. Međutim, prema Biomimetičkoj robotičkoj laboratoriji pri Tehnološkom institutu u Masačusetsu, postojeći materijali i inženjersko znanje nisu dovoljni da bi se uspešno kopirao ovaj mehanizam.

Do kakvog ste zaključka došli? Da li je mišićno-tetivna struktura u nozi konja nastala evolucijom ili je delo Stvoritelja?