Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

SAVETI ZA PORODICU | MLADI

Kako odoleti iskušenju

Kako odoleti iskušenju

IZAZOV

„Ponekad devojke traže od mene broj telefona i nude mi ’šemu za jednu noć‘. Ja ih odbijem i udaljim se. Ali duboko u sebi pomislim: ’A šta da sam im ipak dao broj?‘ Iskreno, neke od njih su baš privlačne. Nije teško pomisliti: ’Zašto da ne?‘“ (Luka, * 16)

Da li se i ti poput Luke boriš s nekim iskušenjem? Ako da, budi siguran da mu možeš odoleti.

ŠTA TREBA DA ZNAŠ

Ako podlegneš iskušenju, samo ćeš biti povređen

Niko nije imun na iskušenja — čak ni odrasli. Na kraju krajeva, postoje razna iskušenja. Apostol Pavle nije bio mladić kada je napisao: „Zaista uživam u Božjem zakonu, ali u svojim udovima vidim drugi zakon koji ratuje protiv zakona mog uma i zarobljava me zakonom greha“ (Rimljanima 7:22, 23). Uprkos takvom pritisku, Pavle se nije predao, a ne moraš ni ti! Zašto bi bio rob svojih želja? (1. Korinćanima 9:27). Ako naučiš da odolevaš iskušenjima dok si mlad, poštedećeš sebe raznih briga i to će ti mnogo koristiti celog života.

Uticaj medija. Biblija pominje ’mladalačke želje‘, koje su same po sebi veoma snažne (2. Timoteju 2:22). Nadalje, filmovi, televizija, muzika i knjige za mlade često pojačavaju te želje, prenoseći poruku da nema ništa loše u prepuštanju tim željama. Na primer, ako se dvoje u filmu „vole“, podrazumeva se da će u određenom trenutku spavati zajedno. S druge strane, Biblija kaže da pravi muškarci i žene umeju da se ’uzdržavaju od telesnih želja‘ (1. Petrova 2:11). To znači da i ti možeš da se odupreš iskušenju. Ali kako?

ŠTA MOŽEŠ UČINITI

Otkrij gde si slab. Svaki lanac je jak onoliko koliko i njegova najslabija karika. Slično tome, tvoja odlučnost da činiš ono što je ispravno najverovatnije će popustiti tamo gde si najslabiji. Na kojim poljima si ti najranjiviji? (Biblijska misao: Jakovljeva 1:14.)

Predvidi situacije. Razmisli o tome gde ćeš najverovatnije biti u nekom iskušenju. Zamisli sebe u toj situaciji, kao i kako bi mogao reagovati. (Biblijska misao: Poslovice 22:3.)

Izgradi čvrste stavove. Biblija govori o mladiću po imenu Josif. Kada je jednom prilikom odoleo iskušenju da se upusti u seksualni nemoral, on je rekao: ’Kako bih mogao da učinim tako veliko zlo i da zgrešim Bogu?‘ (Postanak 39:9). Izraz „kako bih mogao“ pokazuje da je Josif imao čvrst stav o tome šta je ispravno, a šta ne. A ti?

Pažljivo biraj prijatelje. Mnogo ćeš ređe doći u neko iskušenje ako biraš prijatelje koji imaju ista moralna merila kao ti. Biblija to potvrđuje sledećim rečima: „Ko se druži s mudrima, postaće mudar“ (Poslovice 13:20).

Ne dovodi sebe u nezgodnu situaciju. Na primer:

  • Nemoj biti sam sa osobom suprotnog pola.

  • Nemoj koristiti internet u okolnostima kada bi mogao naići na pornografiju.

  • Izbegavaj ljude koji svojim rečima i delima ono što je neispravno prikazuju kao nešto privlačno.

Koja pravila bi mogao postaviti sebi kako ne bi došao u neko iskušenje? (Biblijska misao: 2. Timoteju 2:22.)

Moli se za pomoć. Isus je svojim učenicima rekao: „Bdite i molite se, da ne dođete u iskušenje“ (Matej 26:41). Činjenica je da Jehova Bog želi da odoliš iskušenju i on ti može pomoći. Biblija o tome kaže: „[Bog] neće dozvoliti da budete iskušani više nego što možete podneti, nego će stvoriti izlaz kad dođe iskušenje, da možete izdržati“ (1. Korinćanima 10:13).

^ odl. 4 Ime je promenjeno.