Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

 S NASLOVNE STRANE

Kako rešavati sukobe?

Kako rešavati sukobe?

Frenk i Džeri * su bili dobre komšije, sve dok Džeri jedno veče nije organizovao žurku. Frenk se požalio na buku, a Džeri se uvredio zbog načina na koji mu je to Frenk rekao. Posvađali su se i posle toga su izbegavali jedan drugog.

FRENK i Džeri nisu jedini koji su imali ovakav problem. Kada između dve osobe dođe do nesuglasica, često se obe naljute i krive drugu stranu. Ukoliko nastave da insistiraju na svome, verovatno će se između njih stvoriti zid.

Možda ste i vi doživeli nešto slično. Sigurno niste bili srećni zbog toga. Svi mi želimo da budemo u dobrim odnosima s prijateljima i poznanicima. Kako to možemo postići i pored povremenih sukoba? Možemo li preći preko negativnih stavova i povređenih osećanja? Možemo li u prijateljskom duhu rešavati probleme?

Vratimo se na ono što se desilo Frenku i Džeriju. U suštini, njihovo prijateljstvo je dovedeno u pitanje jer su napravili nekoliko pogrešnih koraka: (1) Džeri nije pokazao obzir; (2) Frenk je izrazio negodovanje na način koji je povredio Džerija; (3) obojica su dala oduška svom besu; (4) nijedna strana nije htela da popusti.

Međutim, razum je na kraju pobedio. Ova dva čoveka su rešila problem i pomirila se. Šta im je pomoglo u tome? Primenili su načela koja su pomogla i mnogim drugim prijateljstvima da opstanu u teškim vremenima, a nakon toga da budu još jača.

Ta načela se mogu naći u knjizi s najvećim tiražem na svetu — Bibliji. Ona nas podstiče da razvijamo osobine kojima se unapređuje mir i koje su kao melem za povređeno srce — to su razboritost, dobrota, ljubav i strpljenje (Poslovice 14:29; 1. Korinćanima 13:4, 5).

Frenk i Džeri nisu jedini kojima je Biblija pomogla da imaju lepši  život. Ima još mnogo onih koji su se izborili s duboko ukorenjenim negativnim crtama. Na primer, Robert iz Australije je uspeo da pobedi svoju nasilnu narav. Nelson iz Istočnog Timora je pobedio dugogodišnju mržnju i čak postao blizak prijatelj s nekadašnjim neprijateljem. Kako je Biblija pomogla Robertu i Nelsonu? Probudite se! je razgovarao s njima o tome.

INTERVJU 1

ROBERTE, recite nam nešto o svojoj prošlosti.

Odrastao sam u nesrećnoj porodici. Otac je bio nasilan i često me je tukao. Ponekad bi me čak ostavio onesvešćenog, svog u krvi. Zato sam izrastao u osobu punu besa i mržnje. Kao tinejdžer sam dve godine proveo u popravnom domu. Kasnije sam počinio zločin zbog kog sam bio poslat u zatvor s maksimalnim obezbeđenjem. Kada sam konačno pušten, preselio sam se u Australiju, želeći da život počnem ispočetka.

Robert je bio gnevna i nasilna osoba i neko vreme je bio u zatvoru

Da li vam je preseljenje pomoglo da se promenite?

Preseljenje nije bilo presudno. Ali pomoglo mi je to što sam počeo da proučavam Bibliju s Jehovinim svedocima. Međutim, i dalje mi je bilo teško da obuzdam svoju narav. Često sam bio razočaran i osećao sam se bezvredno. Jednog dana sam razmišljao o onome što piše u Poslovicama 19:11: „Razumevanje čoveka zadržava od gneva, i čast mu je da pređe preko prestupa.“ U želji da steknem takvo razumevanje, počeo sam da razmišljam o tome šta stoji iza naših osećanja, reči i postupaka. Zahvaljujući tome, uspeo sam da pokazujem više razumevanja i strpljenja, i bilo mi je lakše da praštam drugima.

Možete li nam ispričati neki primer?

Jednom sam nenamerno uvredio prijatelja i on me je ljutito prekorio pred drugima. Malo je reći da sam se osećao poniženo! Međutim, setio sam se biblijskog saveta da ’ne vraćamo zlo za zlo‘ i brzo sam mu se izvinio (Rimljanima 12:17). Kada se situacija smirila, prišao sam mu nasamo i saznao da ima ozbiljnih porodičnih problema. Izgladili smo nesporazum i kasnije me je čak obradovao poklonivši mi lep mantil. Ne želim ni da mislim šta bi se desilo da sam postupio onako kako bih to ranije učinio.

Kako rešavate probleme u porodici?

Moja supruga i ja imamo 20-godišnjeg sina i, kao i u svim porodicama, ponekad dolazi do nesuglasica. Ali iz Biblije sam naučio koliko je važno reći: „Izvini.“ Neverovatno koliko ta reč, kada se kaže iz srca, može sprečiti problem ili ga ublažiti.

 INTERVJU 2

NELSONE, imate veliki i prijateljski osmeh. Ali nekada ste bili puni mržnje, zar ne?

Tako je. Kao mladić sam pripadao jednoj političkoj grupi koja se borila protiv tadašnjih vlasti. Takođe sam mrzeo suparničku partiju koja se borila za prevlast u oblasti gde sam živeo. Da bi me se drugi plašili, učio sam borilačke veštine i tukao svakog ko bi me iznervirao.

Kao mladić, Nelson je bio član jedne političke grupe koja se borila protiv vlasti

Šta vas je podstaklo da se promenite?

Počeo sam da proučavam Bibliju i da primenjujem ono što sam naučio. Dva saveta su me pogodila pravo u srce. Prvi je: „Sve, dakle, što želite da ljudi čine vama, činite i vi njima“ (Matej 7:12). Drugi je: „Voli svog bližnjeg kao samog sebe“ (Matej 22:39). Primetio sam da Svedoci koji su proučavali Bibliju sa mnom pokazuju takvu ljubav, i to bez obzira na rasnu i nacionalnu pripadnost. Želeo sam da budem kao oni. Izgleda da sam uspeo, jer me se drugi više ne plaše i zadivljeni su promenama koje vide kod mene.

Da li je na tom putu bilo i padova?

U javnosti ne. Ali ponekad nisam uspeo da obuzdam svoju narav kod kuće. Jednom sam se naljutio i čak udario svoju suprugu, zbog čega mi je veoma žao. Ona mi je velikodušno oprostila, što me je navelo da budem odlučniji u tome da savladam svoju naglu narav.

Rekli ste da vas se drugi više ne plaše. Možete li navesti neki primer?

Naravno. Nakon što sam se promenio, sreo sam jednog uticajnog člana suparničke političke partije koju sam ranije pomenuo. Taj čovek se zove Augusto. Iako je u početku on bio nepoverljiv, ja sam ga srdačno pozdravio, predložio mu da prošlost ostavimo iza sebe i pozvao ga u goste. On je došao i iznenadio se koliko sam se promenio. Bio je toliko oduševljen da je i on poželeo da proučava Bibliju. Sada Augusto i ja nismo samo dobri prijatelji već i braća u veri.

 „Budite u miru sa svim ljudima“

Uzroci neslaganja su složeni i različiti, i neće svako dobro odreagovati na naša nastojanja da budemo u miru. Zato Biblija realno kaže: „Ako je moguće, koliko od vas zavisi, budite u miru sa svim ljudima“ (Rimljanima 12:18).

Osobe koje smo pomenuli u ovom članku živi su primer da je mudrost iz Biblije zaista delotvorna — ako joj dozvolimo, ona ima moć da iskoreni čak i ’snažno utvrđene‘ stavove (2. Korinćanima 10:4). O toj mudrosti se u Poslovicama 3:17, 18 kaže: „Putevi su njeni putevi zadovoljstva, i sve su staze njene pune mira. Ona je drvo života onima koji je prihvate, i srećnima će se zvati oni koji se nje čvrsto drže.“

Nelson i Augusto su sada dobri prijatelji

Da li želite da budete srećniji i u boljim odnosima s drugima? Da li želite da imate prijateljstva koja se neće raspasti u teškim trenucima? Nećete se razočarati ako dozvolite Bibliji da vam pokaže kojim putem da krenete.

^ odl. 3 Imena su promenjena.