Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

Pogled u svet

Pogled u svet

Svet

„Svake godine skoro tri miliona beba umre u prvom mesecu života, uglavnom zbog uzroka koji su se mogli sprečiti. Više od trećine njih umre u prvom danu života.“ (međunarodna organizacija „Save the Children“)

Velika Britanija

Prema britanskoj instituciji za javno zdravlje (Public Health England), 2011. godine je u 15 londonskih opština zabeležen porast broja smrtnih slučajeva usled zagađenja vazduha. Ironično, evrodizel se promoviše kao ekološko gorivo zbog manje potrošnje i manje emisije ugljen-dioksida. Međutim, u tom području 91 posto štetnih čestica u vazduhu potiče od vozila koja koriste evrodizel.

Rusija

Prema jednom istraživanju koje je 2013. sproveo ruski Fond za javno mnjenje, oko 52 posto Rusa pravoslavne veroispovesti reklo je da nikada nije pročitalo nijedan deo Biblije, a 28 posto njih je izjavilo da se retko moli.

Afrika

Prema izveštaju Svetske banke, nerešena pitanja vlasništva obradivih površina koče poljoprivrednu proizvodnju i povećavaju siromaštvo. Polovina neiskorišćenog obradivog zemljišta u svetu — oko 202 miliona hektara — nalazi se u Africi, za čiju se poljoprivrednu proizvodnju kaže da iskorišćava samo četvrtinu svog potencijala.

Sjedinjene Države

Sve više škola i univerziteta zamenjuje udžbenike tablet računarima u kojima se nalazi sve što je neophodno za učenike — gradivo, programi, aplikacije i drugi sadržaji. Međutim, postavlja se pitanje da li je to zaista isplativije.