Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

 S NASLOVNE STRANE | KAD NAS POGODI TRAGEDIJA

Gubitak voljene osobe

Gubitak voljene osobe

Ronaldo iz Brazila doživeo je tešku saobraćajnu nesreću u kojoj su poginuli njegov otac, majka i još tri člana porodice. „Proveo sam u bolnici dva meseca pre nego što su mi rekli da su oni nastradali“, kaže on.

„Isprva nisam mogao da verujem da ih više nema. Kako je moguće da su svi poginuli? Kad sam shvatio da je to ipak istina, nisam mogao doći k sebi. Nikada nisam osetio takav bol. Jednostavno mi se nije živelo. Mesecima sam svakog dana plakao! Krivio sam sebe što sam dao drugome da vozi auto. Da sam ja vozio, možda bi još bili živi.

„Od tada je prošlo šesnaest godina. Iako uspevam da funkcionišem, njihova smrt je ostavila veliku prazninu u mom srcu.“

KAKO PODNETI GUBITAK

Nemojte gušiti bol. U Bibliji stoji da postoji „vreme kad se plače“ (Propovednik 3:1, 4). Ronaldo kaže: „Kad god mi se plakalo, ja sam plakao. Nisam ni mogao da zadržim suze, a i bilo mi je lakše kad se isplačem.“ Naravno, ne tugujemo svi na isti način. Ako neko ne pokazuje tugu, to ne znači da potiskuje osećanja. Ne treba na silu plakati.

Nemojte se izolovati (Poslovice 18:1). „Iako mi je najviše prijalo da budem sam, nisam se izolovao“, kaže Ronaldo. „Drugi su me posećivali i ja sam ih rado primao. Takođe sam sa suprugom i bliskim prijateljima razgovarao o tome kako se osećam.“

Nemojte se uzrujavati ako neko kaže nešto pogrešno, kao na primer: „Nije sve tako crno.“ Ronaldo se priseća: „Nekad su drugi rekli nešto što je trebalo da me uteši, ali je to imalo suprotan efekat.“ Nemojte se koncentrisati na reči koje su vas zabolele, već poslušajte sledeći biblijski savet: „Ne uzimaj k srcu svaku reč koju ljudi kažu“ (Propovednik 7:21).

Saznajte šta se događa s mrtvima. Ronaldo kaže: „U Propovedniku 9:5, Biblija pokazuje da se mrtvi ne muče, i to mi pruža unutrašnji mir. Biblija takođe govori o tome da će doći do uskrsenja i da će mrtvi oživeti. Zato na moje voljene umrle gledam kao da su otišli na jedan dalek put“ (Dela apostolska 24:15).

Da li ste znali? Biblija obećava da će doći vreme kad će Bog „uništiti smrt“ * (Isaija 25:8).

^ odl. 11 Više informacija može se naći u 7. poglavlju knjige Šta Biblija zaista naučava?