Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

 IGRA SLUČAJA ILI DELO STVORITELJA?

Žaba s neobičnim reproduktivnim sistemom

Žaba s neobičnim reproduktivnim sistemom

SMATRALO se da su australijske žabe koje nose mladunce u ustima izumrle 2002. One donose mlade na svet na zaista bizaran način. Ženke ovih žaba gutaju oplođena jaja, koja se oko šest sedmica razvijaju u njihovom želucu. Potpuno razvijene male žabe izlaze na njihova usta!

Kako ne bi svarila jajašca koja je progutala, ženka prestane ne samo da jede već i da proizvodi želudačnu kiselinu. Izgleda da jaja i punoglavci ispuštaju neke hemikalije koje sprečavaju proizvodnju te kiseline.

Majka u stomaku nosi dvadesetak jajašaca. Kada dođe vreme da donese mlade na svet, oni sačinjavaju oko 40 posto njene težine. To bi bilo kao kada bi žena koja je pre trudnoće imala 68 kilograma nosila 24 bebe, od kojih bi svaka bila teška 1,8 kilograma! Mladi u stomaku žabe toliko rašire njen želudac da on nalegne na pluća, tako da ona mora da diše preko kože.

Kada dođe vreme, bebe obično izađu na svet u roku od nekoliko dana. Međutim, ako majka oseti opasnost, ona će svoje potomstvo povratiti. Istraživači su jednom posmatrali kako je jedna ženka izbacila šest malih žaba iz svojih usta, i to jedan metar u vazduh.

Ako je, kako neki tvrde, reproduktivni sistem ovih žaba nastao evolucijom, one su morale odjednom proći kroz drastične promene kako u svom izgledu, tako i u svom ponašanju. „Nezamislivo je da je ovaj reproduktivni sistem doživljavao spore i progresivne promene“, napisao je naučnik i evolucionista Majkl Tajler. „Ovakav sistem može biti ili potpuno efikasan ili čist promašaj.“ Jedino prihvatljivo rešenje je, prema Tajlerovim rečima, „jedan veliki, džinovski pomak“. Neki bi rekli da je takav džinovski pomak zapravo stvaranje. *

Do kakvog ste zaključka došli? Da li je reproduktivni sistem žaba koje nose mladunce u ustima nastao evolucijom ili je delo Stvoritelja?

^ odl. 7 Čarls Darvin je u svojoj knjizi Poreklo vrsta napisao: „Prirodno odabiranje dejstvuje samo tako što iskorišćava male uzastopne varijacije; ona [priroda] nikad ne može učiniti jedan veliki i nagao skok.“