Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

 SAVETI ZA PORODICU | RODITELJSTVO

Tinejdžeri i bezbedno korišćenje interneta

Tinejdžeri i bezbedno korišćenje interneta

IZAZOV

Vesti ponekad odaju utisak da je internet raj za nasilnike, seksualne napasnike i kradljivce identiteta. Zabrinuti ste, i to s dobrim razlogom — možda je vaše dete često na internetu i izgleda da je nesvesno opasnosti.

Pa ipak, deca mogu naučiti da bezbedno koristi internet. Ali najpre osmotrimo šta vi kao roditelji treba da znate o internetu.

ŠTA TREBA DA ZNATE

Tinejdžeri mogu koristiti internet preko mobilnih uređaja. Pravilo da kompjuter treba da se nalazi u kući na vidnom mestu i dalje je korisno. Ali uz tablet računar i telefon koji imaju pristup internetu, vaš tinejdžer može surfovati po internetu kad god poželi — a da vi to i ne znate.

Činjenica da se događaju udesi u saobraćaju ne znači da ne treba voziti auto. Isto se može reći i za internet. Vaše dete treba da nauči da bezbedno „vozi“ po internetu

Neki tinejdžeri su previše na internetu. „Uključim kompjuter u nameri da za pet minuta pročitam mejlove, a onda satima gledam klipove“, priznaje jedna 19-godišnja devojka. „Treba mi mnogo samokontrole.“

Mladi otkrivaju o sebi više nego što treba. Zlonamerne osobe mogu iskoristiti komentare i slike nekog tinejdžera kako bi saznale gde živi i ide u školu, i u koje vreme nikog neće biti kod kuće.

Neki tinejdžeri ne razumeju do čega može dovesti ono što postave na internet. Sve što dospe na internet, ostaje na internetu. Neki neprikladni komentari i nepristojne slike otkriju se tek kasnije — možda kada neki poslodavac proverava osobu koju želi da zaposli.

I pored svih ovih opravdanih razloga za brigu, ne zaboravite sledeće: Internet nije neprijatelj. Ono što vodi do nevolje jeste nemudro korišćenje interneta.

 ŠTA MOŽETE UČINITI

Poučite dete šta su prioriteti i kako da mudro rasporedi vreme. Da bi ono izraslo u odgovornu osobu mora naučiti šta je u životu važnije. Komunikacija s članovima porodice, domaći zadaci i kućni poslovi mnogo su važniji od besciljnog surfovanja po internetu. Ako vaše dete previše vremena provodi na internetu, postavite granice — ako treba, čak podesite kompjuter da se automatski ugasi u određeno vreme. (Biblijska misao: Filipljanima 1:10.)

Poučite dete da razmisli pre nego što nešto postavi na internet. Dete treba sebi da postavi sledeća pitanja: ’Hoće li ovaj komentar povrediti nekoga? Kako će se ova slika odraziti na moj ugled? Da li bi mi bilo neprijatno kada bi moji roditelji ili drugi odrasli videli ovaj komentar ili sliku? Šta bi zaključili o meni? Šta bih ja mislio o onome ko postavi ovako nešto?‘ (Biblijska misao: Poslovice 10:23.)

Poučite dete da se u životu vodi principima, a ne pravilima. Ne možete pratiti svaki korak svog deteta. Osim toga, vaš cilj nije da kontrolišete dete, već da mu pomognete da svoju ’moć zapažanja iskustvom uvežba za razlikovanje dobra od zla‘ (Jevrejima 5:14). Nemojte ga učiti da vas sluša prvenstveno zbog pravila i straha od kazne, već mu pomozite da izgradi osećaj za dobro i loše. Učite ga da razmišlja: ’Na kakvom glasu želim da budem? Po kojim osobinama želim da budem poznat?‘ Cilj vam je da pomognete tinejdžeru da donosi mudre odluke, bilo da ste pored njega ili ne. (Biblijska misao: Poslovice 3:21.)

„Deca znaju više o tehnici. Roditelji znaju više o životu“

Za surfovanje po internetu, kao i za vožnju autom, potrebno je dobro procenjivanje, a ne samo dobro vladanje tehnikom. Zbog toga je vaša pomoć kao roditelja od presudne važnosti. To je rekla i Pari Aftab, stručnjak za bezbednost na internetu: „Deca znaju više o tehnici. Roditelji znaju više o životu.“