Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

 IGRA SLUČAJA ILI DELO STVORITELJA?

Zmijina koža

Zmijina koža

BUDUĆI da nemaju udove i da se kreću na stomaku, zmije moraju imati izdržljivu kožu koja podnosi konstantno trenje. Neke vrste se penju po gruboj kori drveća, dok se druge zakopavaju u pesak. Kako to da im je koža tako otporna?

Razmislite o sledećem: Kod zmija se, od vrste do vrste, koža razlikuje po debljini i strukturi. Međutim, jedno im je zajedničko: koža je spolja gruba, a prema unutra sve mekša. Zašto je to korisno? „Materijali koji su spolja čvrsti, a iznutra meki imaju sposobnost da udarnu silu raspoređuju na veću površinu“, kaže naučnica Mari-Kristin Klajn. Jedinstvena struktura kože omogućuje zmiji da upire svoje telo o zemlju kako bi mogla da se kreće. Pritom se ravnomerno raspoređuje pritisak koji stvara oštro kamenje pod njom, tako da se koža manje oštećuje. Veoma je važno da koža bude izdržljiva, budući da mora da traje dva-tri meseca dok je zmija ne zameni.

Materijali koji imaju karakteristike zmijine kože mogu biti korisni u medicini — na primer, za izradu veštačkih implantanata kod kojih bi trenje bilo optimalno. Nadalje, mogu naći primenu u industriji. Na primer, transportne trake koje bi imale odlike zmijine kože iziskivale bi manje štetnih sredstava za podmazivanje.

Do kakvog ste zaključka došli? Da li je zmijina koža nastala evolucijom ili je delo Stvoritelja?