Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

 SAVETI ZA PORODICU | BRAK

Kada ste razočarani svojim brakom

Kada ste razočarani svojim brakom

IZAZOV

Izgledalo je da vi i vaš bračni drug imate toliko toga zajedničkog — ali samo dok se niste venčali. Sada su neispunjena očekivanja stvorila jaz, zbog čega se osećate kao da delite zatvorsku ćeliju, a ne topli dom.

Međutim, nije sve izgubljeno. Najpre osmotrimo zašto može doći do razočaranja.

RAZLOZI

Realnost života. Posao, odgajanje dece i odnos s roditeljima i najbližim rođacima — sve je to deo svakodnevice koja može neprimetno potkopavati bračnu sreću. Pored toga, napetost mogu stvoriti neočekivani problemi, kao što su finansijske poteškoće ili briga o hronično bolesnom članu porodice.

Naizgled nepremostive međusobne razlike. Momak i devojka koji se zabavljaju često zanemaruju razlike među sobom. Ali kada se venčaju, otkrivaju da nisu baš toliko slični kada je reč o komunikaciji, rukovanju novcem i rešavanju problema. Ono što ih je ranije samo malo nerviralo sada im se čini nepodnošljivo.

Emocionalno udaljavanje. S vremenom, neljubazne reči i postupci, kao i nerešeni konflikti, mogu navesti muža ili ženu da podigne zid oko sebe ili, što je još gore, da se veže za nekoga van braka.

Nerealna očekivanja. Neki uđu u brak verujući da su pronašli osobu koja je stvorena samo za njih. Iako to zvuči romantično, takvo razmišljanje može voditi u propast. Čim se pojave problemi, razbija se iluzija o „savršenom spoju“ i obe strane se osećaju kao da su napravile grešku.

 ŠTA MOŽETE UČINITI

Koncentrišite se na dobre strane. Pokušajte sledeće: Zapišite tri dobre osobine svog bračnog druga, možda u svom mobilnom telefonu ili na poleđini njegove slike koju nosite u novčaniku. Neka vam to uvek bude pri ruci tako da se često možete podsetiti zašto ste izabrali svog supružnika. Ako se koncentrišete na njegove dobre strane, sačuvaćete mir i lakše ćete prelaziti preko međusobnih razlika. (Biblijska misao: Rimljanima 14:19.)

Planirajte posebne zajedničke trenutke. Pre nego što ste se venčali, verovatno ste odvajali vreme da budete zajedno. Istina, zabavljanje je samo po sebi bilo nešto novo i uzbudljivo, ali opet nije bilo prepušteno slučaju. Zašto ne biste i sada nešto slično uradili? Planirajte prilike kada ćete sa svojim bračnim drugom uživati u posebnim trenucima, baš kao kada ste se zabavljali. Tako ćete se zbližiti i lakše boriti s problemima koje život nosi. (Biblijska misao: Poslovice 5:18.)

Razgovarajte o osećanjima. Ako vas je bračni drug povredio rečima ili postupcima, možete li preći preko toga? Ako ne možete, nemojte započinjati „hladni rat“, jer je to igranje s tuđim osećanjima. Što pre mirno porazgovarajte o problemu, ako je moguće još istog dana. (Biblijska misao: Efešanima 4:26.)

Ako vas je bračni drug povredio rečima ili postupcima, možete li preći preko toga?

Razdvojte osećanja od namera. Verovatno ni vi ni vaš bračni drug nemate nameru da povredite jedno drugo. Uverite svog supružnika u to tako što ćete se uvek iskreno izviniti. Zatim razgovarajte o tome šta biste konkretno mogli uraditi kako jedno drugom ne biste nanosili bol. Primenite biblijski savet: „Budite dobri jedni prema drugima, samilosni, spremno opraštajući jedni drugima“ (Efešanima 4:32).

Imajte realna očekivanja. Biblija priznaje da će oni koji su u braku „imati telesnu nevolju“ (1. Korinćanima 7:28). Zato kada doživljavate probleme, nemojte odmah zaključiti da je vaš brak promašaj. Umesto toga, dajte sve od sebe kako biste zajedno s bračnim drugom rešavali nesuglasice. Biblija nas podstiče: ’Podnosite jedan drugog i spremno opraštajte jedno drugome‘ (Kološanima 3:13).