Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

 ZEMLJE I NARODI

Poseta Salvadoru

Poseta Salvadoru

PRE skoro 500 godina, kada su Španci stigli u današnji Salvador, najveće pleme koje su zatekli na tom području nazivalo je svoju zemlju Kuskatlan, što znači „zemlja dragulja“. Danas su većina stanovnika Salvadora potomci urođeničkih plemena i doseljenika iz Evrope.

Žitelji Salvadora poznati su kao vredni i druželjubivi. Takođe su učtivi i puni poštovanja prema drugima. Pre svakog razgovora ili pri ulasku u restoran ili neko drugo javno mesto, ljubazno se jave: „Buenos dijas“ (dobar dan) ili „Buenas tardes“ (dobro veče). Na selima i u manjim gradovima smatra se nepristojnim bez pozdrava proći pored nekoga.

Uzgajanje kafe je igralo važnu ulogu u istoriji Salvadora

Jedno od omiljenih jela u Salvadoru je pupusa — tortilja od kukuruznog ili pirinčanog brašna punjena sirom i pasuljem, svinjetinom ili nečim drugim. Pupusa se obično služi uz sos od paradajza i kurtido, koji se pravi od kupusa, šargarepe, crnog luka i začinskog sirćeta. Iako je neki jedu viljuškom i nožem, pupusa se tradicionalno jede prstima.

Pupusa je jedno od najpopularnijih salvadorskih jela

Vodopad Los Tersios, Sučitoto

 DA LI STE ZNALI? Salvador se naziva zemljom vulkana. Ima više od 20 vulkana, od kojih su neki još uvek aktivni. Na jednom mestu su usled vulkanske aktivnosti nastali visoki šestougaoni kameni stubovi, preko kojih se obrušava vodopad Los Tersios.

U Salvadoru ima više od 38 000 Jehovinih svedoka, koji su organizovani u oko 700 skupština. Oni proučavaju Bibliju sa oko 43 000 osoba na španskom, engleskom i znakovnom jeziku.