Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

Pogled u svet

Pogled u svet

Španija

Grupa naučnika veruje da su ljudi donekle odgovorni za zemljotres 2011. godine u Lorki, na jugu Španije, kada je poginulo devet osoba, a povređeno više od sto. Geolozi su pronašli vezu između tog kobnog zemljotresa i lokacija sa kojih su ispumpavane ogromne količine podzemne vode za navodnjavanje.

Kina

Tokom 2012, turisti iz Kine su potrošili oko 77 milijardi evra na putovanja u druge zemlje. Zato je prema Svetskoj turističkoj organizaciji UN, po prvi put Kina na vrhu liste potrošača u međunarodnom turizmu — ispred Nemačke i Sjedinjenih Država, koje su potrošile otprilike po 64 milijarde evra.

Japan

U britanskom medicinskom časopisu BMJ objavljeni su rezultati jednog istraživanja koje je trajalo u proseku oko 23 godine, u kom je učestvovalo oko 68 000 Japanaca. To istraživanje je otkrilo da su žene rođene između 1920. i 1945. koje su počele da puše pre 20. godine, u proseku živele deset godina kraće od žena koje nikada nisu pušile; muškarci su živeli osam godina kraće.

Mauritanija

Uvoz, proizvodnja i korišćenje najlon kesa zabranjeni su u ovoj zemlji kako bi se zaštitile morske i kopnene životinje, jer se dešavalo da se uguše kada progutaju kese. Vlada podstiče na korišćenje biorazgradivih kesa.

Svet

Zbog vremenskih nepogoda osiguravajuće kuće godišnje gube u proseku 38 milijardi evra. Kada se uračuna i stopa inflacije, ti gubici su se od 1980-ih svake decenije više nego udvostručavali.