Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

 S NASLOVNE STRANE

Kako mudro rasporediti vreme

Kako mudro rasporediti vreme

„Da mi je samo više vremena!“ Koliko ste puta to rekli? Kada je reč o vremenu, tu smo svi jednaki — moćni i bogati ga nemaju više, niti ga ubogi i siromašni imaju manje. Pored toga, ni jedni ni drugi ga ne mogu sačuvati. Kada prođe, zauvek je nestalo. Zato je mudro da dobro rasporedimo vreme koje imamo. Kako to možemo? Pogledajmo četiri načela koja su mnogima pomogla u tome.

1. Budite organizovani

Postavite prioritete. ’Prosudite šta je važnije‘, savetuje se u Bibliji (Filipljanima 1:10). Napravite spisak stvari koje su važne ili hitne, ili pak i jedno i drugo. Međutim, zadržite na umu da ono što je važno — kao što je kupovina namirnica — ne mora značiti i da je hitno. S druge strane, ono što izgleda da je hitno — na primer, stići na početak omiljene TV emisije — ne mora značiti i da je važno. *

Dobro planirajte. „Ako se gvozdena alatka istupi i oštrica joj se ne izbrusi, čovek troši više snage“, navodi se u Propovedniku 10:10. U zaključku se dodaje: „Uspeh leži u primeni mudrosti“. Šta nam ove reči poručuju? Ako pripremimo alat za neki posao, više ćemo postići. Isto tako, ako dobro planiramo, bolje ćemo iskoristiti vreme. Ostavite po strani ili izbacite stvari koje vam samo oduzimaju vreme i snagu. Ako ste nešto završili ranije i vidite da vam je ostalo vremena, zašto ne biste prešli na ono što ste isplanirali za kasnije? S dobrim planom ćete postići više.

Pojednostavite život. Naučite da ne poklanjate pažnju onome što nije važno, a samo vam guta vreme. Previše aktivnosti i obaveza može vam doneti više stresa i lišiti vas životne radosti.

 2. Čuvajte se kradljivaca vremena

Odlaganje i neodlučnost. „Ko pazi na vetar nikad neće sejati, i ko gleda na oblake nikad neće žeti“ (Propovednik 11:4). Šta iz ovog stiha učimo? Odlaganje oduzima vreme i umanjuje produktivnost. Zemljoradnik koji čeka savršene uslove nikada neće sejati, pa zato neće ni žeti. Slično tome, neko može postati neodlučan zbog neizvesnosti u životu, a drugi se možda ne usuđuju da donesu neku odluku sve dok ne prikupe i najmanje važne činjenice. Naravno, kada je reč o bitnim odlukama, važno je da se dobro informišemo i dobro promislimo o svemu. „Pametan pazi na korake svoje“, kaže se u Poslovicama 14:15. Ali činjenica je da mnoge odluke uključuju i neizvesnost (Propovednik 11:6).

Perfekcionizam. ’Mudrost odozgo [od Boga] je razumna‘, kaže se u Jakovljevoj 3:17. Naravno, visoki kriterijumi su za svaku pohvalu. Međutim, ponekad ih postavimo tako visoko da neminovno vode do razočaranja, pa čak i neuspeha. Na primer, osoba koja uči neki jezik mora znati da će praviti greške, ali i da će učiti iz njih. Međutim, perfekcionista se zgrozi i na samu pomisao da bi mogao reći nešto pogrešno. Takav stav usporava njegov napredak. Mnogo je mudrije da ne očekujemo previše od sebe. „Mudrost je kod skromnih,“ navodi se u Poslovicama 11:2. Skromne i ponizne osobe sebe ne shvataju previše ozbiljno i znaju da se smeju na svoj račun.

„Stvari ne plaćamo novcem, već uloženim vremenom.“ (What to Do Between Birth and Death, Čarls Specano)

 3. Budite uravnoteženi i realni

Napravite ravnotežu između posla i slobodnog vremena. „Bolja je jedna šaka počinka nego dve šake truda i trčanja za vetrom“ (Propovednik 4:6). Radoholičari često ulažu „dve šake truda“ u neki poduhvat, ali ne uživaju u onome što ostvare. Jednostavno im ne ostane ni vremena ni snage za to. S druge strane, oni koji su lenji će radije izabrati „dve šake“ počinka i tako protraćiti dragoceno vreme. Biblija zagovara uravnotežen stav — radite vredno i uživajte u plodovima svog rada. Takvo uživanje je „dar od Boga“ (Propovednik 5:19).

Ne zakidajte od sna. „U miru ću leći i spavati“, rekao je jedan pisac Biblije (Psalam 4:8). Većini odraslih je potrebno oko osam sati sna kako bi najbolje iskoristili svoje fizičke, psihičke i kognitivne sposobnosti. Kad je reč o ovim poslednjim sposobnostima, spavanje je dobro iskorišćeno vreme jer poboljšava koncentraciju i pamćenje, te tako olakšava učenje. S druge strane, nedovoljno sna otežava učenje i dovodi do nezgoda, grešaka i razdražljivosti.

Postavite realne ciljeve. „Bolje je očima gledati nego se povoditi za željama“ (Propovednik 6:9). Šta nam ove reči govore? Onaj ko je mudar ne dopušta da želje kontrolišu njegov život, posebno ne one koje su nerealne ili ih je nemoguće zadovoljiti. Zato on prozire lukave reklame ili „povoljne“ uslove kredita. Takva osoba je zadovoljna onim što zaista može postići.

 4. Vodite se pravim vrednostima

Razmislite o svojim vrednostima. One utiču na to šta ćemo smatrati dobrim, važnim i korisnim. Ako bismo svoj život uporedili sa strelom, onda bi naše vrednosti bile ono što usmerava tu strelu. Zato se može reći da nam prave vrednosti pomažu da postavimo ispravne prioritete u životu i da najbolje koristimo vreme svakog dana. Gde se mogu naći takve vrednosti? Mnogi su ih našli u Bibliji jer je njena mudrost položila ispit vremena (Poslovice 2:6, 7).

Neka vam ljubav bude najviše merilo. Ljubav je „sveza savršenstva“ (Kološanima 3:14, fusnota). Ne možemo biti istinski srećni i emotivno stabilni ako nemamo ljubavi, posebno u krugu porodice. Oni koji zanemaruju ovu činjenicu tako što možda veću važnost pridaju bogatstvu ili karijeri, zapravo se nalaze na putu ka nesreći. Biblija s pravom ističe koliko je ljubav važna. Ona se u njoj pominje na stotine mesta (1. Korinćanima 13:1-3; 1. Jovanova 4:8).

Odvojte vreme za svoju duhovnost. Čovek po imenu Džef je imao srećan brak, dvoje divne dece, prave prijatelje i dobar posao kao medicinski tehničar. Međutim, na poslu se često susretao s patnjom i smrću. „Zar je ovo sve od života?“, pitao se. Jednom prilikom je došao do literature Jehovinih svedoka i u njoj je pronašao logične odgovore.

Ono što je saznao ispričao je supruzi i deci, i njima se to dopalo. Počeli su da kao porodica proučavaju Bibliju i to im je umnogome obogatilo život i pomoglo im da drugačije koriste svoje vreme. Putem proučavanja Biblije takođe su stekli nadu u večni život u svetu bez patnji, u kom će sve dobiti pravi smisao (Otkrivenje 21:3, 4).

Džefov primer pokazuje istinitost Isusovih reči: „Srećni su oni koji su svesni svojih duhovnih potreba“ (Matej 5:3). Da li ste spremni da odvojite vreme za svoju duhovnost? To je sigurno dobar način da steknete mudrost koja će vam omogućiti da najbolje iskoristite svaki dan, pa i celi život.

^ odl. 5 Videti „20 predloga kako da bolje iskoristite vreme“, u izdanju Probudite se! od aprila 2010.