Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

 ZEMLJE I NARODI

Poseta Brazilu

Fejžuada je tradicionalno brazilsko jelo

Tukan

Poseta Brazilu

U BRAZILU se domorodačko stanovništvo nekada bavilo lovom, sakupljanjem plodova i ratarstvom. Portugalski istraživači su sa sobom doneli rimokatoličku religiju i postepeno su nicale crkve i kapele — od kojih su neke bile ukrašene pozlaćenom drvenom rezbarijom.

Od sredine XVI do sredine XIX veka, u Brazil je iz Afrike brodovima stiglo četiri miliona robova za rad na poljima. Sa sobom su doneli svoje obrede, što je vodilo do mešanja afričkih i brazilskih verovanja i nastanka novih religija, kao što su makumba i kandomble. Afrički uticaj je očigledan i u brazilskoj muzici, igri i kuhinji.

Tradicionalno jelo fejžuada je zapravo varijanta jednog portugalskog jela i pravi se od nekoliko vrsta mesa i crnog pasulja, a služi se uz pirinač i kelj. Tokom XIX i XX veka, u ovu zemlju su došli milioni emigranata iz Evrope  (uglavnom iz Nemačke, Italije, Poljske i Španije), kao i iz Japana i drugih krajeva sveta.

Danas u Brazilu ima 750 000 Jehovinih svedoka u preko 11 000 skupština. Oni proučavaju Bibliju sa više od 800 000 ljudi. Da bi se izgradila mesta za održavanje njihovih sastanaka, to jest Dvorane Kraljevstva, Svedoci u ovoj zemlji imaju 31 tim za gradnju tih objekata. Svake godine se izgradi ili renovira oko 250 do 300 takvih dvorana i od marta 2000. do danas završeno ih je 3 647.

DA LI STE ZNALI?

Amazon je od svih reka u svetu najbogatiji vodom i dug je oko 6 400 kilometara

U basenu Amazona nalazi se najveća prašuma na svetu