Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

Pogled u svet

Pogled u svet

Sjedinjene Države

Rezultati jednog istraživanja pokazuju da je zbog slušanja muzike, razgovora telefonom i tome slično skoro trećina pešaka dekoncentrisana dok prelazi prometne ulice. Najopasnije je pisanje poruka. Kod onih koji pišu poruke, vreme prelaska ulice je za 18 posto duže. Kod njih je takođe skoro 4 puta veća verovatnoća da će ignorisati semafor, da će preći ulicu na nedozvoljenom mestu ili da neće pogledati na obe strane pre prelaska ulice.

Nigerija

Žene koje iz Nigerije dolaze u Evropu kao žrtve trgovinom ljudima moraju da u verskom ritualu pred vračem polože zakletvu o ćutanju. Trgovci ljudima koriste njihov duboko ukorenjeni strah od kazne iz duhovnog sveta da bi ih kao seksualno roblje držali u pokornosti.

Španija

Od osoba koje su duže vreme nezaposlene, njih 5 do 10 posto u svojoj biografiji ne navodi fakultetsko obrazovanje i radno iskustvo da ne bi delovali suviše kvalifikovano.

Svet

Dim iz starinskih peći smatra se jednim od glavnih uzroka smrti u zemljama u razvoju, u kojima četiri miliona ljudi godišnje umre od respiratornih oboljenja nastalih usled izloženosti dimu. Stručnjaci kažu da su štetne hemikalije koje se oslobađaju pri sagorevanju drva i uglja smrtonosne koliko i otrovne materije iz duvanskog dima.