Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

 SAVETI ZA PORODICU | BRAK

Kako razviti umetnost slušanja

Kako razviti umetnost slušanja

IZAZOV

„Uopšte me ne slušaš“, žali se vaš supružnik. ’Ali slušam‘, razmišljate vi. Očigledno je ono što vi čujete sasvim drugačije od onoga što vam supružnik govori. Tako izbija još jedna svađa.

Međutim, do takvih scena ne mora doći. Kao prvo, potrebno je da razumete zašto vam možda izmiču važni detalji u razgovoru s bračnim drugom — iako ste ubeđeni da dobro slušate.

RAZLOZI

Rasejani ste ili umorni. Deca viču, televizor je pojačan, a vi razmišljate o problemu na poslu. U tom trenutku vam se žena obraća. Pominje neke goste koje očekujete večeras. Vi potvrdno klimate glavom, ali da li ste zaista čuli šta vam je rekla? Verovatno niste.

Unapred donosite zaključke. Vi možda mislite da „čitate misli“ svog supružnika, ali to zapravo nije tako. Vi zaključujete da postoji skrivena poruka u njegovim rečima, a u stvari samo tumačite situaciju. Na primer, možda vam supruga kaže: „Ove sedmice si baš mnogo radio prekovremeno.“ A vi to doživljavate kao kritiku i uzvraćate: „Nisam ja kriv! Moram da radim više da bih platio sve što ti potrošiš!“ „Uopšte nisam imala nameru da te optužim“, odgovara vaša supruga, koja je samo želela da predloži da se ovog vikenda zajedno odmorite.

Odmah dajete rešenja. „Ponekad samo imam potrebu da kažem kako se osećam“, priča Marija, * „ali Marko mi odmah daje praktična rešenja. Ja to ne želim. Samo hoću da podelim s njim svoja osećanja.“ U čemu je problem? Marko u svojoj glavi već traga za rešenjem i zbog toga će verovatno propustiti nešto od onoga što Marija govori, ili čak sve.

Šta god da je uzrok problema, kako se možete poboljšati u slušanju?

 ŠTA MOŽETE UČINITI

Slušajte s nepodeljenom pažnjom. Vaš bračni drug ima nešto važno da vam kaže. Da li ste spremni da ga saslušate? Recimo da niste. U glavi su vam možda neke druge stvari. Tada se nemojte pretvarati da slušate. Ako je moguće, odložite za kasnije ono što radite i poklonite bračnom drugu svu pažnju ili ga zamolite da sačeka dok ne budete mogli da mu se potpuno posvetite. (Biblijska misao: Jakovljeva 1:19.)

Ne govorite u isto vreme. Dok slušate, nemojte upadati u reč svom bračnom drugu i negodovati. Doći će i vaš red da pričate. Sada je vreme da slušate. (Biblijska misao: Poslovice 18:13.)

Postavljajte pitanja. To će vam pomoći da bolje razumete šta vam supružnik govori. Ranije pomenuta Marija kaže: „Volim kada mi Marko postavlja pitanja. To mi pokazuje da ga zanima ono što mu govorim.“

Gledajte iza reči. Govor tela, pogled i ton glasa mogu otkriti mnogo toga. „U redu“ možda zapravo znači „To nije u redu“, u zavisnosti kako je rečeno. „Nikad se ne ponudiš da mi pomogneš“, ponekad samo znači „Imam utisak da ti nisam važna“. Potrudite se da razumete šta stoji iza reči, čak i ono što je ostalo neizrečeno. Ukoliko to ne činite, možda ćete se svađati oko izgovorenih reči i tako propustiti da razumete šta stoji iza njih.

Slušajte do kraja. Nikada se nemojte „isključiti“ ili udaljiti, čak ni kada vam se ne sviđa ono što čujete. Na primer, šta ako vas supružnik kritikuje? „Slušajte do kraja“, savetuje Gregori, koji je u braku više od 60 godina. „Pomno pratite ono što vam supružnik govori. Za to je potrebna zrelost, ali se i te kako isplati.“ (Biblijska misao: Poslovice 18:15.)

Pokažite iskreno zanimanje. Slušanje jeste umetnost, ali je i izraz ljubavi. Kada sa iskrenim zanimanjem pratite svog bračnog druga dok govori, tada slušanje neće biti usiljeno, nego spontano. Na taj način ćete postupati u skladu s biblijskim savetom: „Ne gledajte samo na svoju korist nego i na korist drugih“ (Filipljanima 2:4).

^ odl. 9 Imena u ovom članku su promenjena.