Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

 IGRA SLUČAJA ILI DELO STVORITELJA?

Neverovatan sluh jednog zrikavca

Neverovatan sluh jednog zrikavca

JEDNA vrsta južnoameričkog zrikavca (Copiphora gorgonensis) ima uši manje od jednog milimetra, ali one funkcionišu veoma slično ljudskim ušima. Ovaj insekt raspoznaje velik raspon frekvencija s velike udaljenosti. Na primer, on prepoznaje razliku između zvuka koji ispušta drugi zrikavac i ultrazvuka koji emituje slepi miš dok lovi.

UHO ZRIKAVCA

Razmislite o sledećem: Uši ovog zrikavca nalaze se na njegovim prednjim nogama. Poput ljudskog uha, njegovo uho prikuplja zvuk, pretvara ga u odgovarajuć signal i analizira frekvenciju. Pored toga, naučnici su otkrili jedinstven organ u uhu ovog insekta — šupljinu pod pritiskom koja je ispunjena tečnošću i koja liči na izdužen balon. Ovaj organ, koji su nazvali akustični mehurić, ima funkciju poput puža u uhu sisara, ali je mnogo manji. Zahvaljujući tom organu, ovaj zrikavac ima neverovatan sluh.

Profesor Danijel Robert, koji radi na odeljenju bioloških nauka na Univerzitetu u Bristolu u Velikoj Britaniji, kaže da će ovo otkriće pomoći inženjerima da „po uzoru na biološke sisteme konstruišu slušne aparate koji će biti manji i precizniji“. Smatra se da će to otkriće takođe unaprediti ultrazvučnu tehnologiju, uključujući i ultrazvučne aparate u bolnicama.

Do kakvog ste zaključka došli? Da li je neverovatan sluh ovog zrikavca nastao evolucijom ili je delo Stvoritelja?