Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

 SAVETI ZA PORODICU | BRAK

Kada prijateljstvo pređe granicu

Kada prijateljstvo pređe granicu

IZAZOV

Imate prijatelja suprotnog pola koji vas zaista razume i s kojim možete da pričate o svemu. ’Mi smo samo prijatelji‘, govorite sebi. Međutim, možda bi vaš bračni drug stekao drugačiji utisak ako bi čuo vaše duge razgovore.

Očigledno je vaše prijateljstvo već prešlo granicu i zato morate nešto da preduzmete. Osmotrite najpre zbog čega je možda došlo do toga.

RAZLOZI

Želja za pažnjom i priznanjem. Jednostavno rečeno, svakome prija pažnja osobe suprotnog pola. Kada vidimo da nas neko ceni, to nam laska i osećamo se privlačno. Nakon više godina bračnog života, možda počinjete da tražite emocionalnu podršku od nekog prijatelja suprotnog pola. Ali nemojte zaboraviti: Ako te potrebe zadovoljavate van braka, to će se sigurno negativno odraziti na vaš odnos s bračnim drugom. Kada se neprikladno vežete za neku osobu suprotnog pola, slabi vaš brak. U nekom smislu, vi svog supružnika lišavate pažnje koja mu pripada.

• Razmislite o sledećem: ’Šta mi ovo prijateljstvo pruža, što bi trebalo da potražim u svom braku?‘

Emocionalna praznina. Biblija realno kaže da će oni koji su u braku u izvesnoj meri imati „nevolju“ (1. Korinćanima 7:28). Na primer, ponekad možda osećate da vas bračni drug zanemaruje ili da vas ne ceni dovoljno. Ili ste možda ogorčeni zbog neke nerešene nesuglasice. Možda on ne želi da razgovara o tome i zbog toga ste frustrirani i tražite da vam neko drugi popuni emocionalnu prazninu. Neki stručnjaci kažu da izbegavanje da se razgovara o ozbiljnim pitanjima vodi do nesrećnog braka — a možda čak i do razvoda.

• Razmislite o sledećem: ’Da li se između mene i mog bračnog partnera stvorio jaz zbog kog imam potrebu da se vežem za nekog drugog?‘

 ŠTA MOŽETE UČINITI

Budite svesni opasnosti. Biblija kaže: „Može li čovek staviti vatru u nedra, a da mu se odeća ne zapali?“ (Poslovice 6:27). Zaista, ako razvijate osećanja prema osobi s kojom niste u braku, to je kao da hodate po ivici provalije (Jakovljeva 1:14, 15). Nije reč samo o tome šta bi se moglo desiti nego o tome šta se već sada dešava. Vi pažnju koja pripada vašem supružniku zapravo poklanjate drugoj osobi.

Nemojte živeti u zabludi. Ako imate bliskog prijatelja suprotnog pola, mogli biste početi da se pitate kakav bi vam život bio da ste u braku s tom osobom. Međutim, vi u tom slučaju verovatno upoređujete njene jače strane s manama vašeg supružnika, a to je najblaže rečeno nepravedno! Nemojte zaboraviti da je to što sada osećate prema svom prijatelju verovatno ista zanesenost koju ste u početku osećali prema svom bračnom drugu. (Biblijska misao: Jeremija 17:9.)

Postavite granice. Ljudi ugrađuju alarm u svoj automobil ili stan da bi sprečili krađu. I vi možete učiniti nešto slično za svoj brak. Biblija kaže: „Čuvaj srce svoje“ (Poslovice 4:23). Kako da primenite taj savet? Preduzmite sledeće:

  • Jasno stavite do znanja da ste odani bračnom drugu — možda tako što ćete držati njegove fotografije na radnom mestu. (Biblijska misao: Postanak 2:24.)

  • Kada je reč o ophođenju sa suprotnim polom, unapred odredite šta je prihvatljivo, a šta nije. Na primer, sigurno nije na mestu s nekim prijateljem suprotnog pola razgovarati o bračnim problemima ili s nekim kolegom s posla izaći na piće.

  • Ako ste se previše zbližili sa osobom suprotnog pola, okončajte to prijateljstvo. Ako vam se to čini preteško, pitajte se zašto je tako. Nemojte tražiti izgovore da sačuvate to prijateljstvo, već pažnju usmerite na bračnog druga i zaštitite svoj brak. (Biblijska misao: Poslovice 5:18, 19.)