Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

 INTERVJU | DEJVI LUS

Doktor biohemije govori o svojoj veri

Doktor biohemije govori o svojoj veri

Dr Dejvi Lus je biohemičar iz Belgije. Jedno vreme nije verovao da postoji Stvoritelj, već da je sve nastalo evolucijom. Međutim, promenio je mišljenje. Šta je navelo jednog naučnika da preispita svoje gledište o poreklu života? Probudite se! je razgovarao s njim o njegovom naučnom radu i njegovoj veri.

Kako ste počeli da se bavite naučnoistraživačkim radom?

Odlučio sam da studiram hemiju. Bio sam fasciniran proteinima i nukleinskim kiselinama, najsloženijim molekulima na našoj planeti. Kasnije mi je posebnu pažnju privuklo to kako određeni molekuli reaguju na sunčevu svetlost.

Da li ste verovali u Boga?

Kao dete jesam. Ali kasnije, dok sam studirao na Katoličkom univerzitetu u Levenu, učio sam da je život na našoj planeti nastao isključivo prirodnim procesima. Profesori su neke od tih procesa objašnjavali zvučnim rečima. Bili su to uvaženi naučnici, pa stoga nisam dovodio u pitanje ono što su govorili. Zato mi je bilo teško da prihvatim da Bog postoji.

Šta vas je navelo da preispitate svoje mišljenje o poreklu života?

Godine 1999, sreo sam prijatelja iz školskih dana koji je postao Jehovin svedok, pa sam tako bio na jednom njihovom sastanku. Takođe je negde u to vreme jedan Jehovin svedok bio na našim vratima i ostavio nam knjigu Postoji li Stvoritelj kojem je stalo do tebe? *

Šta ste mislili o toj knjizi?

Impresionirale su me temeljno istražene informacije  u njoj. Navele su me da se zapitam da li evolucija zaista ima objašnjenje za raznovrsnost života u prirodi.

Šta je u prirodi ostavilo utisak na vas?

Moj naučni rad je obuhvatao izučavanje molekula u cijanobakterijama, mikroorganizmima koji žive u okeanima i sami proizvode hranu za sebe. Neki naučnici smatraju da su to bili prvi živi organizmi na našoj planeti. Ti mikrobi koriste neverovatno složen hemijski proces, koji se još uvek ne razume u potpunosti, kako bi pomoću energije iz sunčeve svetlosti pretvorili vodu i ugljen-dioksid u hranljive materije. Takođe me je zadivila njihova neverovatna sposobnost da upijaju svetlost.

Budući da i zelene biljke pomoću sunčeve svetlosti proizvode hranljive materije, po čemu su ove bakterije posebne?

Što je veća dubina mora, manje ima svetlosti. Zato cijanobakterije koje žive u morskim dubinama moraju da upiju i najmanji delić svetlosne energije, i to čine pomoću veoma osetljivih antena. Sakupljena energija se gotovo stoprocentno iskorišćava u procesu proizvodnje hrane. Ovi mehanizmi privlače pažnju proizvođača solarnih ploča. Naravno, veštačke solarne ćelije nisu ni približno efikasne kao mehanizmi u ovim bakterijama.

Do kakvog vas je zaključka to dovelo?

Razmišljanje o tome kako mnogi inženjeri nastoje da kopiraju čudesne mehanizme živih bića navelo me je na zaključak da iza svega u prirodi mora stajati Bog

Razmišljanje o tome kako mnogi inženjeri nastoje da kopiraju čudesne mehanizme živih bića navelo me je na zaključak da iza svega u prirodi mora stajati Bog. Međutim, svoju veru nisam temeljio samo na naučnom istraživanju već i na pažljivom proučavanju Biblije.

Šta vas je uverilo da je Biblija knjiga od Boga?

Mnogo toga. Između ostalog, to što su se biblijska proročanstva ispunila do detalja. Na primer, prorok Isaija je više vekova unapred detaljno opisao kako će Isus umreti i biti sahranjen. U Kumranu je pronađen Isaijin svitak, prepis Isaijine knjige koji je nastao oko 100 godina pre nego što se Isus rodio. To znači da proročanstvo nikako nije moglo biti zapisano nakon njegove smrti.

To proročanstvo glasi: „Kad umre, grob će mu biti među zločincima i među bogatima“ (Isaija 53:9, 12). Zanimljivo je da je Isus bio pogubljen sa zločincima, ali sahranjen u grobnici jedne bogate porodice. To je samo jedno od mnogih ispunjenih proročanstava koja su me uverila da je Bog nadahnuo pisanje Biblije (2. Timoteju 3:16). Nakon nekog vremena, postao sam Jehovin svedok.

Šta vam se sviđa kod Jehovinih svedoka?

Naša vera nije slepa i ne ignoriše naučne činjenice

Naša vera nije slepa i ne ignoriše naučne činjenice. Takođe, načela koja nas vode u životu čvrsto se temelje na Bibliji. Kao Jehovin svedok, rado drugim ljudima prenosim utešnu poruku iz Biblije i pomažem im da pronađu odgovore na svoja pitanja.

^ odl. 9 Izdali Jehovini svedoci.