Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

 S NASLOVNE STRANE

Tri stvari koje se ne mogu kupiti novcem

Tri stvari koje se ne mogu kupiti novcem

ČAK i kada im preti opasnost da izgube posao, kuću ili penziju, mnogi ne prestaju da jure za svim što se može kupiti novcem. To je pravi apsurd.

Takve osobe mogu postati lak plen lukavo osmišljenih marketinških kampanja u kojima se ističe da morate imati lepu kuću, dobra kola i markiranu odeću. Nemate keš? Nikakav problem — kupite na kredit! Mnogima je najvažnije da pokažu kako im dobro ide u životu, iako su do guše u dugovima.

Ali pre ili kasnije, svako mora da se suoči s realnošću. „Ako kupujemo na kredit luksuzne stvari u želji da izgledamo uspešno ili da se osećamo tako, to je kao da uzimamo krek kokain da bismo popravili raspoloženje“, objašnjava se u knjizi The Narcissism Epidemic. „I jedno i drugo u početku ne košta mnogo i odmah deluje — ali traje vrlo kratko. Na duge staze gledano, vodi do besparice i očaja.“

Biblija objašnjava koliko je „isticanje svog imetka“ nerazumno (1. Jovanova 2:16). Činjenica je da nam opsednutost stvarima smeta da vidimo ono što je važno u životu — a što se ne može kupiti novcem. Pogledajmo tri primera.

 1. SREĆNA PORODICA

Brenda, * tinejdžerka iz Sjedinjenih Država, misli da njen otac prevelik naglasak stavlja na posao i novac. „Imamo sve što nam je potrebno, pa i više od toga“, kaže ona, „ali moj tata nikada nije kod kuće, uvek je na putu. Znam da je to deo njegovog posla, ali on ima i porodicu!“

Šta biste rekli? Zbog čega bi Brendin otac mogao zažaliti kasnije u životu? Kako na njegov odnos sa ćerkom utiče to što prevelik naglasak stavlja na materijalne stvari? Šta je njegovoj porodici potrebnije od novca?

Biblijska mudrost:

  • „Ljubav prema novcu [je] koren svakog zla i zbog nje su neki [...] naneli sebi mnoge patnje“ (1. Timoteju 6:10).

  • „Bolje je jelo od povrća gde je ljubav nego utovljeni junac gde je mržnja“ (Poslovice 15:17).

Rezime. Novcem se ne može održati porodica na okupu. Porodica će biti srećna samo ako joj pružamo ljubav, vreme i pažnju (Kološanima 3:18-21).

 2. PRAVA SIGURNOST

„Moja mama stalno govori da treba da nađem bogatog muža, ali i da završim školu da ne bih sutra zavisila od njega“, kaže 17-godišnja Sara. „Mislim da ona razmišlja samo o tome kako da dođe do nekog novca.“

Šta biste rekli? Kada razmišljate o budućnosti, koje opravdane strahove imate? Kada ti opravdani strahovi prerastaju u preteranu zabrinutost? Kako bi Sarina majka mogla svojoj ćerki da pruži mudrije savete o finansijskoj sigurnosti?

Biblijska mudrost:

  • „Ne skupljajte više sebi blago na zemlji, gde moljac i rđa nagrizaju, i gde lopovi provaljuju i kradu“ (Matej 6:19).

  • „Ne znate kakav će vam život sutra biti“ (Jakovljeva 4:14).

Rezime. Gomilanje novca nije garancija za sigurnu budućnost. Na kraju krajeva, novac može biti ukraden, i njime se ne mogu izlečiti bolesti ni sprečiti smrt (Propovednik 7:12). Biblija kaže da pravu sigurnost možemo steći kada upoznamo Boga i saznamo šta je njegova volja (Jovan 17:3).

 3. SREĆA I ZADOVOLJSTVO

„Roditelji su me poučili da skromno živim“, kaže 24-godišnja Tanja. „Moja sestra bliznakinja i ja smo imale srećno detinjstvo iako smo uglavnom jedva sastavljali kraj s krajem.“

Šta biste rekli? Zašto je ponekad teško biti zadovoljan osnovnim stvarima? Kakav primer pružate porodici kada je reč o stavu prema novcu?

Biblijska mudrost:

  • „Kad imamo hranu, odeću i zaklon, budimo zadovoljni time“ (1. Timoteju 6:8).

  • „Srećni su oni koji su svesni svojih duhovnih potreba“ (Matej 5:3).

Rezime. U životu se ne vrti sve oko novca i stvari koje se mogu kupiti. Biblija to opisuje na sledeći način: „Čak i kad neko ima obilje, njegov život ne proizlazi iz onoga što ima“ (Luka 12:15). Zaista, čovek može biti srećan i zadovoljan samo ako zna odgovore na važna pitanja, kao što su:

  • Šta je smisao života?

  • Šta nam donosi budućnost?

  • Kako mogu zadovoljiti svoje duhovne potrebe?

Izdavačima ovog časopisa, Jehovinim svedocima, biće drago da vam pomognu da saznate odgovore na ova pitanja. Takođe možete posetiti veb-sajt jw.org.

^ odl. 8 Imena u ovom članku su promenjena.