Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

 SAVETI ZA PORODICU | BRAK

Kako oprostiti

Kako oprostiti

IZAZOV

Kada se posvađate sa supružnikom, često govorite o prošlosti, iznoseći spisak njegovih grešaka koje bi odavno trebalo da su pale u zaborav. U čemu je problem? Jedno od vas ne zna da oprašta, a možda i oboje.

Pa ipak, to se može naučiti. Ali najpre se pozabavimo time zašto je muževima i ženama ponekad tako teško da oproste jedno drugom.

RAZLOZI

Kontrola. Neki ne žele da oproste jer misle da će tako imati određenu kontrolu nad bračnim drugom. Kada dođe do neslaganja, oni izvlače događaje iz prošlosti kao keca iz rukava da bi svog supružnika držali u šaci.

Ogorčenost. Ožiljci zbog nekadašnjih uvreda teško zaceljuju. Supružnik možda kaže ’opraštam ti‘, ali i dalje je ogorčen zbog onoga što se desilo i možda čak želi da vrati milo za drago.

Razočaranje. Neki ulaze u brak verujući da će im život biti kao u bajci. Zato, kada dođe do neslaganja, tvrdoglavo odbijaju da popuste i pitaju se kako to da oni kao „idealan par“ mogu imati različita mišljenja. Zbog nerealnih očekivanja, osoba je sklonija da vidi propuste i teže oprašta.

Nerazumevanje. Mnogi supružnici ne mogu da oproste jer ne razumeju šta to zapravo podrazumeva. Na primer, oni misle:

Ako oprostim, umanjujem grešku.

Ako oprostim, moram da zaboravim šta se desilo.

Ako oprostim, misliće da može slobodno da me vređa.

Ali opraštanje ne znači ništa od toga. Pa ipak, oprostiti nije uvek lako, pogotovo u bliskim vezama kao što je veza između muža i žene.

 ŠTA MOŽETE UČINITI

Shvatite šta opraštanje podrazumeva. U Bibliji, reč „oprostiti“ ponekad znači „pustiti“. Dakle opraštanje ne podrazumeva da obavezno zaboravite ono što se desilo ili da umanjujete grešku. Ponekad to jednostavno znači da nešto „pustite“, to jest da pređete preko nečega. To će biti dobro i za vas i za vaš brak.

Sagledajte posledice neopraštanja. Neki stručnjaci kažu da se dugotrajna ogorčenost može loše odraziti na fizičko i emocionalno zdravlje. Ona povećava rizik od pojave depresije i visokog krvnog pritiska, a da i ne pominjemo kakvu štetu može naneti braku. Zato Biblija s dobrim razlogom kaže: „Budite dobri jedni prema drugima, samilosni, spremno opraštajući jedni drugima“ (Efešanima 4:32).

Uvidite koristi od opraštanja. Spremnost da se oprosti pomaže i vama i vašem bračnom drugu da ne osuđujete unapred jedno drugo i da ne udarate recke kada je reč o greškama. Tako ćete stvoriti atmosferu u kojoj ogorčenost neće moći da pusti koren, a ljubav će cvetati. (Biblijska misao: Kološanima 3:13.)

Budite realni. Mnogo je lakše oprostiti ako prihvatite svog supružnika takvog kakav je, sa svim njegovim vrlinama i manama. U knjizi Fighting for Your Marriage, koja iznosi savete o tome kako sačuvati brak, stoji: „Ako ste usredsređeni na ono što niste dobili, lako ćete zaboraviti sve ono što ste dobili.“ Zatim se postavlja pitanje: „Na šta sada želite da se usredsredite kod svog bračnog druga?“ Ne zaboravite, niko nije savršen — pa ni vi. (Biblijska misao: Jakovljeva 3:2.)

Budite razumni. Kada vas sledeći put uznemiri nešto što vaš bračni drug kaže ili uradi, pitajte se: ’Da li je to zaista toliko važno? Da li treba da zahtevam izvinjenje ili mogu samo preći preko toga?‘ (Biblijska misao: 1. Petrova 4:8.)

Kada je potrebno, razgovarajte o problemu. Mirno recite šta vas je uznemirilo i zašto se tako osećate. Nemojte pripisivati loše motive ili iznositi preuveličane tvrdnje, jer će to drugu stranu samo navesti da se brani. Bolje je da jednostavno objasnite kako je postupak vašeg supružnika uticao na vas.