Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

 SAVETI ZA PORODICU | RODITELJSTVO

Samopovređivanje kod tinejdžera

Samopovređivanje kod tinejdžera

IZAZOV

Saznali ste da vaš tinejdžer sam sebe povređuje. ’Zašto to radi?‘, možda se pitate. ’Da li dete pokušava da mi se ubije?‘

Najčešće je odgovor odričan. Pa ipak, ako dete samo sebi nanosi povrede, * potrebna mu je pomoć. Kako je možete pružiti? Prvo pogledajte šta se možda krije iza tog ponašanja koje vas zabrinjava.

RAZLOZI

Da li je samopovređivanje još jedan trend? Neki mladi možda pribegavaju takvom ponašanju jer su čuli da to drugi rade. Iako to možda jeste tako, većina to ne radi zbog drugih. U tom slučaju, oni koji sami sebe povređuju to skrivaju od drugih i osećaju velik sram. „Nisam htela da iko sazna šta radim“, kaže 20-godišnja Silvija. * „Dobro sam skrivala svoje ožiljke.“

Da li se samopovređivanjem zapravo želi privući pažnja? Kod nekih je to možda slučaj. Međutim, u ovom članku će biti reči o onima koji kriju svoje ponašanje i ne koriste posekotine i modrice da bi impresionirali druge. Jedna devojka koja je nekada bila sklona ovakvom autodestruktivnom ponašanju kaže da bi volela da je neko tada primetio njene ožiljke jer bi tako ranije primila pomoć.

Zašto neki pribegavaju samopovređivanju? Uzroci su složeni, ali u suštini problem je što mlada osoba često ne uspeva da svoj emocionalni bol izrazi rečima. Stiven Levenkron, stručnjak na polju mentalnog zdravlja, u svojoj knjizi o samopovređivanju, Cutting, kaže da onom ko sam sebe povređuje „fizički bol može biti sredstvo za umirenje emocionalnog bola“.

Uzrok samopovređivanja je što osoba često ne uspeva da svoj emocionalni bol izrazi rečima

Šta ako osećate krivicu? Umesto da se koncentrišete na to gde ste možda omanuli kao roditelj, zbog čega mislite da je dete počelo s takvim ponašanjem, gledajte da mu sad budete dobar roditelj i da ga poduprete u oporavku.

 ŠTA MOŽETE UČINITI

Podstaknite dete da vam kaže šta ga muči. Sledeći predlozi mogu pomoći.

Utešite ga. Ukoliko vam dete kaže da samo sebe povređuje, nemojte izgledati preneraženo i šokirano. Umesto toga, govorite smireno i utešno. (Biblijska misao: 1. Solunjanima 5:14.)

Postavljajte pitanja koja dete neće doživeti kao napad. Na primer, mogli biste reći: „Znam da ponekad imaš loše mišljenje o sebi. Šta ti najteže pada?“ ili „Šta da uradim da ti pomognem kad si napet ili depresivan?“ ili „Šta mogu da uradim da se ne bi osećao napušteno već da znaš da smo uz tebe?“ Slušajte i nemojte ga prekidati. (Biblijska misao: Jakovljeva 1:19.)

Pomozite detetu da ima uravnoteženu sliku o sebi. Tinejdžeri koji se samopovređuju često se koncentrišu na svoje mane. Zato ako vaše dete ima taj problem, dobro je da ga podstaknete da sagledava svoje dobre strane. Možete mu čak predložiti da zapiše barem tri stvari koje mu se dopadaju kod njega. „Zapisivanje onog što volim kod sebe pomoglo mi je da vidim da ima na meni i dobrih stvari“, kaže devojka po imenu Bojana. *

Podstaknite dete da se moli Jehovi Bogu. U Bibliji stoji: „Sve svoje brige bacite na njega, jer se on brine za vas“ (1. Petrova 5:7). „Svoja osećanja delila sam s Jehovom“, kaže 17-godišnja Lora, „pogotovo kad bi me uhvatio nagon za samopovređivanjem. To mi je pomoglo da se više trudim da prekinem s tim.“ (Biblijska misao: 1. Solunjanima 5:17.)

^ odl. 5 Samopovređivanje je namerno nanošenje povreda samom sebi u vidu posekotina, modrica, udaraca i slično.

^ odl. 7 Imena u ovom članku su promenjena.

^ odl. 15 Samopovređivanje često može biti znak depresije ili nekog drugog poremećaja. U takvim slučajevima će možda biti potrebno zatražiti lekarsku pomoć. Probudite se! ne zagovara neku konkretnu metodu lečenja. Međutim, hrišćanin treba da se uveri da se način lečenja koji prihvata ne kosi s biblijskim načelima.