Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

 IGRA SLUČAJA ILI DELO STVORITELJA?

Otporan mozak arktičke tekunice

Otporan mozak arktičke tekunice

DOK ova životinja tone u zimski san, njeno telo počinje da se hladi. Koliko može da se ohladi? U tome je arktička tekunica izgleda postavila rekord. Temperatura njenog tela može da padne na -2,9 stepeni Celzijusa! Na ovako niskoj temperaturi, očekivali bismo da dođe do smrzavanja mozga. Ali kako ona uspeva da preživi?

Razmislite o sledećem: Svake dve do tri nedelje tokom hibernacije, temperatura tela ove tekunice se vraća na normalnu, koja iznosi 36,4 stepena Celzijusa, i ne opada u narednih 12 do 15 sati. Stručnjaci kažu da taj topao period igra važnu ulogu u očuvanju mozga. Pored toga, tokom hibernacije, glava ove životinjice je izgleda toplija od ostalog dela tela. Tokom nekih eksperimenata vršenih u laboratoriji, temperatura tekuničinog vrata nije padala ispod 0,7 stepeni Celzijusa.

Kada se ova životinja budi iz hibernacije, normalne funkcije u njenom mozgu povrate se za oko dva sata. Zapravo, neke studije pokazuju da njen mozak posle hibernacije radi čak i bolje! Naučnici su zapanjeni ovom neverovatnom mogućnošću oporavka. Oni to upoređuju s brzinom kojom se za samo nekoliko dana nakon šumskog požara oporavi sprženo tlo.

Naučnici se nadaju da će im izučavanje ove životinje pomoći da bolje razumeju mogućnosti ljudskog mozga. Oni žele da otkriju kako je moguće sprečiti oštećenje moždanih ćelija ili čak omogućiti oporavak ćelija oštećenih usled neke bolesti, kao što je Alchajmerova.

Do kakvog ste zaključka došli? Da li je otporni mozak arktičke tekunice nastao evolucijom ili je delo Stvoritelja?