Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

 SAVETI ZA PORODICU | RODITELJSTVO

Šta kad dete dobije napad besa

Šta kad dete dobije napad besa

IZAZOV

Kada se uznemiri, vaš dvogodišnjak počinje da vrišti i besno oko sebe udara rukama i nogama. Možda se pitate: ’Da li je s mojim detetom sve u redu? Da li histeriše zato što sam ja negde pogrešio? Hoće li to prerasti?‘

Vaš dvogodišnjak ima vas i vi mu možete pomoći da promeni svoje ponašanje. Međutim, prvo pogledajte zbog čega se možda tako ponaša.

RAZLOZI

Deca u ranom uzrastu ne znaju kako da se izbore s naletom emocija. To može biti jedan od razloga za povremene napade besa. Ali to nije sve.

Razmislite o promeni koju dete doživljava kada ima dve godine. Od rođenja su njegovi roditelji brinuli o svim njegovim potrebama. Na primer, ako bi njihova beba zaplakala oni bi dotrčali do nje pitajući se: Da li je bolesna? Da li je treba nahraniti? Umiriti? Presvući?‘ Roditelji su činili sve za svog mališana samo da bi mu bilo dobro. To je bilo sasvim na mestu, jer je on u potpunosti zavisio od svojih roditelja.

Međutim, kada mališan napuni dve godine počinje da shvata da roditelji više ne skaču na svaki njegov mig. Zapravo, oni sada više ne titraju oko njega, već očekuju da se on povinuje njihovim željama. Sada je vreme da roditelji okrenu novi list i dvogodišnjak će možda protestovati tako što će imati povremene epizode histerije.

S vremenom se dete obično navikne na to da roditelji moraju da ga poučavaju i ispravljaju, a ne samo da brinu o njemu. Takođe, počinje da uviđa da se od njega očekuje da ’sluša svoje roditelje‘ (Kološanima 3:20). U međuvremenu, napadima besa dete može do krajnjih granica ispitivati strpljenje roditelja.

 ŠTA MOŽETE UČINITI

Budite uviđavni. Vaše dete nije odrastao čovek u mini-izdanju. Pošto još ne ume da izađe na kraj sa svojim emocijama, ono može preterano reagovati kada se uznemiri. Gledajte na situaciju njegovim očima. (Biblijska misao: 1. Korinćanima 13:11.)

Ostanite smireni. Kada vaše dete ima napad besa, nije dobro da i vi izgubite živce. Koliko god je moguće ne obazirite se na njegovu histeriju i reagujte razumno. Zadržite na umu zašto dolazi do napada besa i tako ćete ostati smireni. (Biblijska misao: Poslovice 19:11.)

Ne popuštajte. Ako zbog detetovog napada besa popustite svakoj njegovoj želji, verovatno će i sledeći put pokušati da na taj način dođe do onog što želi. Smireno mu pokažite da stojite iza onog što ste rekli. (Biblijska misao: Matej 5:37.)

Zadržite na umu zašto dolazi do napada besa i tako ćete ostati smireni

Budite strpljivi. Nemojte očekivati da napadi besa nestanu preko noći, pogotovo ako dete ima razloga da veruje da će vas svojim ponašanjem „slomiti“. Međutim, ako reagujete odgovarajuće i dosledno, ti napadi će se najverovatnije prorediti i na kraju potpuno prestati. Važno je zadržati na umu reči iz Biblije: „Ljubav je dugotrpljiva“ (1. Korinćanima 13:4).

Pored navedenih predloga probajte sledeće:

  • Kada dete počne da besni, ako je moguće uzmite ga u ruke i nežno ga sprečite da histeriše. Nemojte da vičete na njega. Samo sačekajte da „oluja“ prođe. Na kraju će shvatiti da besom ne može postići ništa.

  • Odredite mesto u kući gde ćete staviti dete kada počne da besni. Kažite mu da može da izađe odatle kada se smiri, a zatim ga ostavite tamo.

  • Ako dete ima napad besa u javnosti, sklonite ga od očiju drugih. Nemojte popuštati samo zato što pravi scenu. Ako popustite misliće da histerijom može dobiti šta god želi.