Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

 S NASLOVNE STRANE: DA LI PREVIŠE KUPUJEMO?

Zašto kupujemo?

Zašto kupujemo?

Polovina ispitanika u jednoj međunarodnoj anketi iz 2012. priznala je da kupuje stvari koje im zapravo nisu potrebne. Dve trećine je reklo da se generalno previše kupuje. Izgleda da postoji opravdana zabrinutost. Mnogi potrošači bivaju uvučeni u vrtlog dugova. Istraživanja pokazuju da nam preveliko trošenje ne donosi više zadovoljstva, već naprotiv, više stresa i frustracije. Zašto onda toliko kupujemo?

KAO potrošači, preplavljeni smo reklamama. Šta je njihov cilj? Da pretvore želje u potrebe. Stručnjaci za marketing znaju da se potrošači prilikom kupovine uglavnom vode emocijama. Zato se reklame i sve što je vezano za šoping dizajnira tako da snažno deluje na emocije.

U jednoj knjizi koja govori o navikama savremenih potrošača stoji: „Dok planira šta će sledeće kupiti, potrošač često mašta o tome kako traži željenu stvar, pronalazi je i kupuje“ (Why People Buy Things They Don’t Need). Neki stručnjaci smatraju da kod nekih prilikom kupovine uzbuđenje toliko poraste da im se poveća i nivo adrenalina. Stručnjak za marketing Džim Puler kaže: „Ako trgovac oseti da je kupac uzbuđen, može igrati na to i iskoristiti takvo kupčevo emocionalno stanje i njegovu oslabljenu ’liniju odbrane‘.“

Kako se možete zaštititi od uticaja lukavo osmišljenog marketinga? Isključite emocije i uporedite obećanja u reklamama sa stvarnošću.

 OBEĆANJE: „Bolji kvalitet života“

Normalno je želeti bolji život. Bombardovani smo reklamama preko kojih nam se poručuje da sve naše želje — bolje zdravlje, bezbednost, olakšanje od stresa i bolji međuljudski odnosi — mogu postati stvarnost ako prilikom kupovine napravimo pravi izbor.

REALNOST:

Kako se povećava broj stvari koje posedujemo, tako se kvalitet našeg života može smanjivati. Zašto je to tako? Zato što nam je za održavanje tih stvari potrebno više vremena i novca. Pod većim smo stresom zbog dugova i imamo manje vremena za porodicu i prijatelje.

Kako se povećava broj stvari koje posedujemo, tako se kvalitet našeg života može smanjivati

Načelo: „Čak i kad neko ima obilje, njegov život ne proizlazi iz onoga što ima“ (Luka 12:15).

OBEĆANJE: „Status i prestiž“

Malo ko bi priznao da kupuje da bi impresionirao druge. Ali spomenuti stručnjak, gospodin Puler, zapaža: „Kada ljudi kupuju, veoma važan aspekt njihovog ponašanja je takmičenje s prijateljima, susedima, kolegama i rođacima.“ Iz tog razloga, u reklamama se često prikazuju proizvodi koje poseduju uspešni, bogati ljudi. Poruka takvih reklama je: „Ovo možete biti vi!“

REALNOST:

Ako sopstvenu vrednost merimo upoređujući se s drugima, upašćemo u začarani krug nezadovoljstva. Kada se jedna želja ispuni, odmah se rađa druga.

Načelo: Ko voli srebro, nikad mu nije dosta srebra“ (Propovednik 5:10).

OBEĆANJE: „Brend podiže ličnu vrednost“

U jednoj knjizi koja govori o potrošačkom mentalitetu stoji: „Obično šaljemo poruku drugima ko smo (ili ko bismo voleli da budemo) materijalnim stvarima koje koristimo i imamo“ (Shiny Objects). Stručnjaci za marketing to znaju i rade na tome da brendove — naročito one luksuzne — povežu s posebnim stilom života i odgovarajućim vrednostima.

Kako vidite sebe i kako želite da vas drugi vide? Kao elegantnu osobu? Ili kao nekog ko je u sportskom stilu? Koji god imidž da preferirate, reklame vam obećavaju da samom kupovinom pravog brenda usvajate i identitet koji ga prati.

REALNOST:

Nikakvom kupovinom ne možemo promeniti ono što stvarno jesmo niti steći lepe osobine, kao što su poštenje i plemenitost.

Načelo: „Neka vaš ukras ne bude u [...] ukrašavanju zlatom ili u haljinama — nego neka to bude tajna osoba srca“ (1. Petrova 3:3, 4).