Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

 ZEMLJE I NARODI

Poseta Panami

Poseta Panami

PANAMA je možda najpoznatija po svom kanalu — vodenom prolazu koji povezuje Atlantski i Tihi okean. Budući da povezuje Severnu i Južnu Ameriku, za Panamu se može reći da je most koji spaja ljude. U njoj žive pripadnici raznih rasa i kultura. Veliki deo stanovništva je mešavina lokalnih urođenika i Evropljana.

DA LI STE ZNALI? Zlatnožuta žaba (Atelopus zeteki) „maše“ svojim ekstremitetima da bi privukla suprotni pol i upozorila suparnike

Godine 1501, kada su španski istraživači stigli u Panamu, zatekli su mnoga urođenička društva, od kojih neka postoje i dan-danas. Jedno od njih je pleme Kuna. Mnogi pripadnici ovog plemena žive na arhipelagu San Blas i duž obale Tihog okeana, blizu granice s Kolumbijom. Za  njihovo društvo je tipičan lov, ribarenje iz drvenih kanua i uzgajanje hrane za lične potrebe.

Kada se neki muškarac iz ovog plemena oženi, on odlazi da živi kod ženine porodice i njene šire rodbine i da radi za njih. Ako bračni par dobije ćerku, onda mogu da se odsele i osnuju svoje domaćinstvo.

U Panami postoji oko 300 skupština Jehovinih svedoka. Njihovi sastanci se održavaju na više jezika, a to su: španski, kineski, engleski, gudžarati, kuna, haićanski kreol, ngabere i panamski znakovni jezik.