Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

Kako da kupovina ne izmakne kontroli

Kako da kupovina ne izmakne kontroli

Pored spoljašnjeg pritiska koji nam stvaraju reklame, i naša osećanja i navike mogu doprineti tome da prekomerno trošimo. Evo šest predloga kako kupovinu držati pod kontrolom.

  1. Nemojte kupovati impulsivno. Volite li osećaj kad kupujete i još kad pritom jeftino prođete? Ako je to tako možda ste skloni impulsivnoj kupovini. Da biste se tome oduprli, zastanite i sagledajte šta će dugoročno gledano podrazumevati kupovina, posedovanje i održavanje onoga što planirate da kupite. Zastanite načas i setite se onoga što ste poslednje bez razmišljanja kupili, a zatim zažalili zbog toga. Pre nego što nešto kupite, dajte sebi priliku da to učinite „hladne glave“.

  2. Nemojte kupovati da biste se bolje osećali. Kupovina vas može samo privremeno oraspoložiti. Ali kada opet budete loše raspoloženi, osećaćete još veću želju da olakšanje potražite u kupovini. Društvo dobrih prijatelja ili neka fizička aktivnost poput šetnje predstavljaju bolji put do dobrog raspoloženja.

  3.   Nemojte kupovati iz zabave. Glamurozni tržni centri su pretvorili šoping u zabavu. Istina je da možete otići u neki tržni centar ili na internet samo radi zabave, ali ono što razgledate osmišljeno je tako da probudi u vama želju za kupovinom. Kupujte samo kada vam nešto treba i držite se onog što ste isplanirali.

  4. Mudro birajte društvo. Životni stil osoba s kojima se družite i ono o čemu vole da razgovaraju umnogome utiče na vaše želje. Ako previše trošite da biste išli u korak s njima, promenite društvo i potražite one koji ne ističu novac i materijalne stvari.

  5. Mudro koristite kreditne kartice. Uz kreditne kartice lako je kupovati, a ne razmišljati o posledicama. Otplaćujte ceo dug na kartici svakog meseca. Ako imate nekoliko kartica, budite upoznati s tim kolike su kamatne stope i provizije i pre kupovine proverite koju karticu je najbolje upotrebiti. Izbegavajte kartice koje nude posebne povoljnosti koje vam ne trebaju, ali imaju veću kamatnu stopu. Umesto da kupujete na kredit, za veće kupovine štedite i plaćajte u gotovini.

  6. Pratite svoje finansijsko stanje. Ako ne pratite stanje na računu lako se može desiti da trošenje izmakne kontroli. Zato napravite realan mesečni plan potrošnje u zavisnosti od prihoda i rashoda. Pratite koliko trošite i upoređujte to sa svojim planom. Zamolite nekog prijatelja da vam objasni ono što ne razumete u vezi s finansijama.