Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

 IGRA SLUČAJA ILI DELO STVORITELJA?

Zvezda koja gleda celim telom

Zvezda koja gleda celim telom

POVRŠINSKI sloj ovog stanovnika koralnih grebena krasi neverovatan oklop. Ovaj deo njegovog tela prekriven je sočivima mikroskopske veličine, koja taj oklop pretvaraju u složeno oko.

Prozirna ispupčenja na oklopu služe kao mikrosočiva vrhunskog kvaliteta

Razmislite o sledećem: Ispitivanjem površinskog sloja ove zvezde, naučnici su uočili „neobične šare sastavljene od gusto zbijenih, prozirnih ispupčenja koja su tanja od ljudske vlasi“, stoji u časopisu Natural History. Ustanovljeno je da su ova prozirna ispupčenja, sastavljena od kalcijum-karbonata (kalcita), zapravo mikrosočiva vrhunskog kvaliteta. Izgleda da ona usmeravaju svetlost na fotosenzibilne nerve koji se nalaze odmah ispod površinskog sloja. Štaviše, ta sočiva imaju tačno onakav oblik kakav je potreban da bi se proizvela željena slika.

Prema rečima doktorke nauka Džoane Ajzenberg višestruka namena oklopa ove zvezde „potvrđuje jedan važan princip: u prirodi su materijali često predviđeni za više funkcija“.

Ispitivanjem ovog stvorenja, naučnici su razvili jedan jednostavan i jeftin način za proizvodnju velikog broja mikrosočiva od kalcijum-karbonata. Jedno od širokog polja primene ovih mikrosočiva jesu i telekomunikacije, gde se ona koriste za usmeravanje svetlosnih signala koja prolaze kroz optička vlakna.

Do kakvog ste zaključka došli? Da li je telo ove zvezde proizvod evolucije ili je delo Stvoritelja?