Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

Pogled u svet

Pogled u svet

Sjedinjene Države

U proteklih deset godina, radnici obezbeđenja na aerodromima zaplenili su oko 50 miliona zabranjenih predmeta, stoji u izveštaju američkog Ministarstva za državnu bezbednost. Obezbeđenje je samo u 2011. godini sprečilo da se više od 1 200 komada vatrenog oružja unese u avion. Većina vlasnika tog oružja rekli su da su jednostavno zaboravili da nose vatreno oružje.

Brazil

Kako bi smanjile neopravdano izostajanje s nastave, škole u Brazilu su počele da u školske uniforme ugrađuju elektronske čipove. Kada dete stigne u školu, senzori to registruju i tada roditelj dobija poruku da je dete u školi, ali ako dete kasni više od 20 minuta roditelj i to sazna putem poruke.

Norveška

Luteranska religija više nije državna religija ove zemlje. Prvi put je norveški parlament glasao za izmenu Ustava i slabljenje veza između crkve i države.

Češka

Prema jednoj anketi, dve trećine zaposlenih je reklo da oseća obavezu da odgovore na pozive, imejlove ili SMS poruke povezane s poslom i van radnog vremena. Više od jedne trećine ispitanih smatra da bi bilo neprofesionalno ukoliko se ne bi javili.

Indija

Uprkos porastu proizvodnje hrane od 50 posto u proteklih 20 godina i zalihama od 71 milion tona pirinča i pšenice, Indija i dalje ne uspeva da prehrani svoje stanovništvo. Samo oko 40 posto žitarica iz zaliha stigne u domove ljudi. Korupcija i rasipanje hrane neki su od uzroka tog problema.