Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

 SAVETI ZA PORODICU | RODITELJSTVO

Kako disciplinovati tinejdžera

Kako disciplinovati tinejdžera

IZAZOV

Kućno pravilo je da nema korišćenja mobilnog telefona posle devet uveče, ali dvaput ove nedelje vaša ćerka je slala poruke posle ponoći. Rekli ste sinu da se vrati do deset uveče, ali je sinoć opet sat vremena zakasnio.

U oba slučaja, prekršena su roditeljska pravila. Međutim, prvo treba da saznate zašto vam se čini da dete namerno prelazi granice koje mu postavljate. Možda nije sve tako crno. Ono što izgleda kao prkos možda nije ni izbliza toliko ozbiljno.

RAZLOZI

Nejasne granice. Neki tinejdžeri ignorišu pravila da bi videli dokle mogu ići. Na primer, ako roditelj kaže detetu da će za određeno ponašanje snositi posledice, dete može ispitivati granice da vidi da li će stvarno biti tako. Da li će takvi tinejdžeri obavezno postati okoreli buntovnici? Ne mora da znači. Činjenica je da će deca biti sklonija da krše pravila ukoliko roditelji nisu dosledni kada je reč o posledicama ili kada granice nisu jasno definisane.

Krutost. Neki roditelji pokušavaju da kontrolišu svog tinejdžera namećući mu bezbroj pravila. Kada se dete pobuni, oni se naljute i postave još više pravila. Međutim, to samo pogoršava stvari. „Prkos, neposlušnost i buntovništvo su često direktan odgovor roditeljima koji vole da previše kontrolišu“, objašnjava se u knjizi Pozitivna disciplina od A do Š. U jednoj drugoj knjizi stoji: „Pokušavati sve držati pod kontrolom isto je što i pokušavati namazati hladan puter na mekan hleb: hleb će se raspadati, i rešenje nije da se jače razmazuje“ (Parent/Teen Breakthrough).

Ali odgovarajuća disciplina može pomoći. Disciplina nije isto što i kazna — što podrazumeva da neko treba da pati. Disciplinovati u osnovi znači poučiti. Kako svoje dete možete poučiti da poštuje pravila koja postavljate?

 ŠTA MOŽETE UČINITI

Budite jasni. Tinejdžeri treba da razumeju šta se tačno očekuje od njih, kao i koje su posledice neposlušnosti. (Biblijska misao: Galatima 6:7.)

Predlog: Stavite na papir sva kućna pravila koja ste postavili. Zatim razmislite o sledećim pitanjima: ’Da li ih ima previše? Da li ih ima premalo? Da li se neka mogu izbaciti? Da li treba napraviti neke izmene u zavisnosti od toga koliko je dete odgovorno?‘

Budite dosledni. Deca će biti zbunjena ukoliko su se prošle nedelje provukla bez posledica, a ovaj put za sličnu stvar nisu. (Biblijska misao: Matej 5:37.)

Predlog: Neka posledice budu u što direktnijoj vezi s „prekršajem“. Na primer, ukoliko dete ne dođe kući na vreme, direktna posledica bi bila da sledeći put mora da se ranije vrati.

Budite razumni. Pokažite da ste fleksibilan roditelj tako što ćete svom detetu dati više slobode kad je zasluži. (Biblijska misao: Filipljanima 4:5.)

Predlog: Sedite i zajedno s detetom razmotrite pravila. Možda ga čak možete uključiti u „odmeravanje“ posledica za neke postupke. Tinejdžeri će se mnogo lakše povinovati pravilima u čijem su formulisanju i sami učestvovali.

Gradite detetovu ličnost. Nije cilj samo naterati dete da se pridržava pravila, već da razvije dobru savest — da zna šta je dobro, a šta loše. (Videti okvir „Gradite u detetu dobre osobine“; Biblijska misao: 1. Petrova 3:16.)

Predlog: Potražite savete u Bibliji. Ona je najbolji izvor ’pouke koja donosi razboritost‘ i njena mudrost može pomoći ’neiskusnom da stekne oštroumnost, da mladić [ili devojka] steknu znanje i sposobnost prosuđivanja‘ (Poslovice 1:1-4).