Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

 IGRA SLUČAJA ILI DELO STVORITELJA?

Zamućen vid pauka skakača

Zamućen vid pauka skakača

PAUK skakač ima poseban vizuelni sistem koji mu omogućava da pre nego što skoči precizno izračuna razdaljinu. Kako on to radi?

Razmislite o sledećem: Da bi izračunao koliko je udaljen neki predmet ovaj pauk koristi jedno posebno obeležje svoja dva glavna oka, koja imaju višeslojne mrežnjače u obliku stepenica. Slika na jednom sloju je izoštrena, a na drugom zamućena. Što je slika zamućenija na tom sloju to je predmet bliži paukovom oku. Sve to se dešava zahvaljujući tome što je paukovo oko osetljivije na zelenu svetlost iz sunčevog spektra. Tako pauk proračunava tačnu udaljenost plena koji želi da uhvati.

Naučnici bi voleli da iskoriste tu paukovu jedinstvenu sposobnost da bi konstruisali 3D kamere, pa čak i robote koji mogu proračunati udaljenost nekog predmeta. Prema onlajn vestima sa sajta ScienceNOW, vid pauka skakača je „zanimljiv primer kako životinjica od pola centimetra s mozgom manjim od muvinog, uspeva da putem vida prikupi kompleksne informacije iz okruženja i da shodno njima reaguje“.

Do kakvog ste zaključka došli? Da li je neobičan vid pauka skakača proizvod evolucije ili je delo Stvoritelja?