Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

 SAVETI ZA PORODICU | RODITELJSTVO

Tinejdžeri i kućna pravila

Tinejdžeri i kućna pravila

IZAZOV

Vaš tinejdžer kaže da ste previše strogi, a vaše unutrašnje ’ja‘ kaže suprotno. Možda mislite: ’Ako popustim, dete će mi upasti u nevolju.‘

Međutim, imate svako pravo da postavljate pravila. Ali, kao prvo, treba da razumete šta može navesti vaše dete da se buni protiv njih.

RAZLOZI

Zabluda: Svi tinejdžeri se bune protiv pravila; to je nezaobilazni deo adolescencije.

Činjenica: Manja je verovatnoća da će se tinejdžeri buniti ukoliko roditelji postave razumna ograničenja i o njima popričaju sa svojom decom.

Iako dosta toga može voditi do buntovnog stava kod tinejdžera, možda ih roditelji nenamerno raspiruju ako su njihova pravila kruta i neadekvatna detetovom uzrastu. Osmotrimo zašto vaša pravila ne treba da budu:

  • Kruta. Kad roditelj donese neko pravilo i ne daje prostora za razgovor, to za dete postaje više poput okova nego poput sigurnosnog pojasa. Zbog toga može krišom raditi upravo ono što su roditelji zabranili.

  • Neadekvatna detetovom uzrastu. Maloj deci može biti dovoljno da se kaže: „Zato što sam ja to rekao“, ali ne i adolescentima. Njima su potrebni razlozi. Na kraju krajeva, u ne tako dalekoj budućnosti, vaš tinejdžer će započeti samostalan život i moraće da donosi teške odluke. Veoma je dobro da sada, dok je još uvek pod vašim krovom, nauči da odvagne stvari i donosi mudre odluke.

Ali šta možete učiniti ako izgleda da vašem detetu konstantno idu na živce vaša pravila?

 ŠTA MOŽETE UČINITI

Kao prvo, znajte da su vašim tinejdžerima potrebne granice — i da ih oni duboko u sebi žele. Stoga, postavite ograničenja i proverite da li ih je dete razumelo. „Kada se adolescentima postave jasne granice i kada očekuju razuman roditeljski nadzor manja je šansa da će se upustiti u neko neispravno ponašanje“, kaže se u knjizi Letting Go With Love and Confidence. S druge strane, pasivni roditelji koji tinejdžerima daju previše slobode odaju utisak da ih je baš briga za njih, a to će definitivno voditi do bunta. (Biblijska misao: Poslovice 29:15.)

Kako biti uravnotežen? Neka i vaše dete kaže šta misli o porodičnim pravilima. Primera radi, ako želi da se pomeri vreme kada mora da se vrati kući slušajte ga dok iznosi svoje gledište. Ako tinejdžer vidi da ste ga pažljivo slušali lakše će prihvatiti odluku koju donesete i lakše će joj se povinovati — čak i ako se ne slaže s njom. (Biblijska misao: Jakovljeva 1:19.)

Međutim, pre donošenja konačne odluke uzmite u obzir sledeće: Dok su tinejdžeri skloni da traže više slobode nego što bi trebalo, roditelji su skloni da im daju manje slobode nego što bi trebalo. Zato ozbiljno razmislite o željama svog tinejdžera. Da li je pokazao da je odgovoran? Da li okolnosti dopuštaju da se napravi ustupak? Budite spremni da popustite kada je to na mestu. (Biblijska misao: Postanak 19:17-22.)

Pored toga što ćete slušati kako se vaše dete oseća, nemojte zaboraviti da i dete treba da čuje šta vas brine. Tako ćete ga poučiti da razmišlja ne samo o sebi već i o osećanjima drugih. (Biblijska misao: 1. Korinćanima 10:24.)

Na kraju, donesite odluku i objasnite razloge koji stoje iza nje. Čak i ako vaš tinejdžer nije oduševljen odlukom, verovatno će mu biti drago što ima roditelje koji su spremni da ga saslušaju. Ne zaboravite, tinejdžeri su mali ljudi. Time što im postavljate razumna ograničenja i razgovarate s njima o tome, vi im pomažete da izrastu u odgovorne odrasle osobe. (Biblijska misao: Poslovice 22:6.)