Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

Kako roditelji mogu pomoći

Kako roditelji mogu pomoći

„Bilo je previše đaka u učionici. Nije bilo ventilacije, bilo je vruće i zagušljivo.“ (Luis, Bolivija)

„Naša škola nije imala dovoljno nastavnika, pa učenicima nije bilo posvećivano dovoljno pažnje. Nismo imali geografske karte, laboratorijsku opremu niti biblioteku.“ (Dorkus, Mjanmar)

„Većini mojih nastavnika bilo je teško da razred drži pod kontrolom. Ponekad su đaci bili baš nemirni, pa je bilo još teže pratiti nastavu.“ (Nina, Južnoafrička Republika)

KAO što pokazuju ove izjave, uslovi u nekim školama su daleko od idealnih. Šta vi kao roditelji možete učiniti da biste pomogli deci da uprkos izazovima izvuku najbolje iz obrazovanja? Evo nekoliko predloga.

Preuzmite inicijativu.

Nemojte se usredsrediti na probleme, čija rešenja često nisu u vašoj moći, već se fokusirajte na ono što možete učiniti. Ako vašem detetu ne ide neki predmet ili je preplavljeno domaćim zadacima, probajte da zajedno smislite šta bi pomoglo. Primera radi, da li bi trebalo da mu napravite neki fin kutak za učenje? Da li vašem detetu treba pomoć da napravi raspored da bi uspelo da uradi sve što treba? Da li bi mu značila nečija pomoć iz nekog predmeta? Još neke savete možda možete potražiti od nastavnika vašeg deteta ili školskog pedagoga. Gledajte na školsko osoblje kao na svoje saveznike, a ne kao na neprijatelje.

Pomozite detetu da zadrži na umu cilj obrazovanja.

Obrazovanje treba da pomogne vašem detetu da se formira u kompletnu i odgovornu odraslu osobu. Cilj ne treba da bude da nauči kako da zgrne bogatstvo. Pa ipak, istraživanja pokazuju da se mnogi mladi školuju upravo s tim ciljem — da se obogate. Biblija nas podstiče da imamo uravnotežen stav o materijalnim stvarima. Ona priznaje da je ’novac zaštita‘, ali i upozorava da „oni koji su odlučili da se obogate“ neće biti srećni (Propovednik 7:12; 1. Timoteju 6:9).

Pustite da dete uči iz poteškoća.

Mnogi prosvetni radnici kažu da sa đacima ume da bude teško, ali da su roditelji ponekad još gori. Neki roditelji se odmah mešaju i bune kada njihovo dete upadne u nevolju ili loše prođe na kontrolnom. Na primer, u časopisu Time piše o jednoj profesorki čiji su studenti „iz učionice mobilnim telefonom zvali roditelje da se žale što su dobili lošu ocenu, a onda su, usred časa, telefon dali njoj zato što je roditelj hteo da interveniše. Osim toga, roditelji su joj govorili kako ulažu dosta novca u školovanje svoje dece sugerišući da je sve ispod najbolje ocene neprihvatljiv način da se uzvrati za njihovu investiciju“.

Takvi roditelji deci ne čine uslugu. Zapravo, umesto da ih „spasavaju“, oni deci onemogućavaju da „sama osete šta znači donositi odluke, doživeti neki neuspeh i ispraviti greške“, piše Poli Jang-Ajzendrat u svojoj knjizi The Self-Esteem Trap. Ona dodaje: „Ako roditelji previše trče oko svoje dece i stalno rešavaju njihove probleme, dok deca samo sede skrštenih ruku, roditelji će naučiti da se bore dok će deca biti nesposobna kada se osamostale.“

Mudro procenite koliko školovanja je potrebno vašem detetu.

Kao što je ranije spomenuto, obrazovanje može pripremiti vaše dete da izraste u odgovornu osobu (Postanak 2:24). Ali koji je stepen obrazovanja potreban da bi se to postiglo?

Nemojte misliti da vaše dete mora završiti fakultet da bi pristojno živelo. Postoje i druge opcije koje ne zahtevaju toliko novčanih ulaganja. Zapravo, zanatlije ponekad zarađuju isto koliko i oni koji su stekli visoko obrazovanje.

Rezime: Škole nisu savršene, a deca se danas suočavaju s problemima koji su bili nezamislivi pre samo nekoliko decenija. Ali uz vašu podršku, vaše dete može postići dobar uspeh u školi! Bilo bi dobro da kao porodica osmotrite predloge na stranama 3-7.