Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

Mladi pitaju

Šta mogu očekivati od braka? — 2. deo

Šta mogu očekivati od braka? — 2. deo

U PROŠLOM IZDANJU, osmotrili smo lepe stvari koje se mogu očekivati u braku kao i neke izazove.

U OVOM IZDANJU, videćemo zašto treba biti spreman za neočekivano.

Ispred stavki koje odabereš stavi znak ✔ a zatim ih numeriši po važnosti.

Očekujem da moj bračni drug...

 • dobro izgleda

 • da se lepo osećam pored njega

 • da ima iste ciljeve kao i ja

 • da uživa u onome u čemu i ja

Ako tražiš srodnu dušu, nema ništa loše ukoliko želiš nešto od navedenog. Možda ćeš čak pronaći nekoga ko ispunjava sva ta očekivanja. Međutim, činjenica je da se ljudi menjaju, a takođe i okolnosti.

Rezime: Da bi ti brak uspeo moraš biti spreman za neočekivano.

Plus. Neke neočekivane stvari u braku mogu biti prijatno iznenađenje.

„Otkada smo u braku, primetio sam Marijin * smisao za humor koji nisam u potpunosti zapažao dok smo se zabavljali. Pošto ne uzimamo sebe previše za ozbiljno, onda nam ni problemi ne izgledaju tako strašno“ (Mark).

Minus. U braku može doći i do nekih neočekivanih situacija koje nisu prijatne. Pogledajmo jedan primer.

Pretpostavimo da ste ti i tvoj bračni drug želeli da služite tamo gde je veća potreba za objaviteljima Kraljevstva. Ali šta ako se, kad se venčate, tvoj supružnik ozbiljno razboli tako da vaš cilj padne u vodu? Tako nešto je, realno gledano, moguće, jer u Bibliji stoji da „nepredviđeni događaji snalaze svakoga“ (Propovednik 9:11). Nema sumnje da bi ti bilo teško što tvoj bračni drug pati, a i što nisi ostvario svoj cilj. Međutim, ako se tako nešto neočekivano desi, jednostavno bi morao da prihvatiš situaciju onakvom kakva jeste i da se prilagodiš. Na kraju krajeva, brak si sklopio sa osobom — a ne sa ciljem.

Rezime: Kao što to i Biblija potvrđuje, oni koji uplivaju u bračne vode u izvesnoj meri imaće nevolju (1. Korinćanima 7:28). Ponekad je ta nevolja nešto što nisi očekivao.

Kako možeš biti spreman za neočekivano? Ako stupiš u brak, biće ti potrebne dve stvari.

1. REALAN POGLED NA ŽIVOT

Bez obzira koliko se ti i tvoj životni saputnik dobro uklapate, treba da očekuješ

 • da se nećete uvek u svemu složiti.

 • da nećete uvek imati iste prioritete.

 • da nećete uvek uživati u istim stvarima.

 • da nećete uvek biti ludo zaljubljeni.

Navedene stvari su nešto uobičajeno, ali one neće ugroziti tvoj brak ukoliko im ti to ne dozvoliš! Upamti da Biblija kaže da ljubav „sve trpi“ i „nikada ne prestaje“ (1. Korinćanima 13:4, 7, 8).

Živa istina: Zapamtite da uspeh u braku ne zavisi od toga da li imate problema već kako izlazite na kraj s njima (Kološanima 3:13).

2. PRIVRŽENOST BRAČNOJ ZAJEDNICI

Ako ste ti i tvoja ljubav odlučni da ostanete zajedno kakve god oluje da prođu kroz vaš život, bolje ćete se izboriti s neočekivanim situacijama (Matej 19:6).

Neki bi rekli da je takva privrženost teret za brak. Međutim, upravo je suprotno. Privrženost bračnom drugu pruža stabilnost vašem odnosu. Kada dođe do neočekivanih situacija, ti i tvoj bračni drug ćete tražiti rešenje, a ne najbliži izlaz.

Da bi razvijao privrženost bračnoj zajednici, treba da na brak gledaš racionalno, a ne idealistički. Da bi uvideo razliku, uradi sledeći test.

1. Zamisli da si dobio avionsku kartu da otputuješ bilo gde u svetu. Koje bi mesto odabrao i zašto?

Mesto:

Razlog:

 • priroda

 • kultura

 • klima

 • provod

 • drugo

2. A sada zamisli da je tvoja karta samo u jednom pravcu i da ćeš morati da živiš u mestu koje si odabrao.

Da li bi sada želeo da otputuješ negde i gde bi to bilo?

 • Mesto:

 • ili

  Ostao bih tu gde sam.

U ovom testu, tvoj prvi i drugi izbor mesta se verovatno razlikuju. Čak i ako se ne razlikuju, verovatno si morao da razmišljaš drugačije o svom drugom izboru. Sebe nisi zamišljao kao nekog turistu koji se izležava na plaži ili se pentra po planinama, već kao nekog ko živi na nekom mestu i doživljava i lepe i ružne stvari svojstvene običnom životu.

Tako treba da gledaš na brak. Na kraju krajeva, s vremenom se okolnosti mogu promeniti. Nema sumnje da će to biti slučaj i kod tebe i kod tvog životnog saputnika. Uspeh će u velikoj meri zavisiti od toga koliko si spreman za neočekivano, i kako se snalaziš kad se tako nešto dogodi.

Za razmišljanje: Kako se sada, dok još nisi u braku, snalaziš u neočekivanim situacijama?

 

^ Neka imena u ovom članku su promenjena.

ZAŠTO NE PITAŠ RODITELJE?

S kojim ste se vi neočekivanim radostima i problemima suočavali na početku svog braka? Šta ja mogu preduzeti da bih bio spreman za neočekivano ako jednom stupim u brak?