Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

Korak 3. — budite fizički aktivni

Korak 3. — budite fizički aktivni

„Da je vežbanje tableta, bio bi to najčešće prepisivan lek na svetu“ (Medicinski fakultet Univerziteta Emori). Od svega što možemo da učinimo za svoje zdravlje malo je stvari koje toliko doprinose našoj dobrobiti kao fizička aktivnost.

Vežbajte. Fizička aktivnost nam pomaže da budemo srećniji, jasnije razmišljamo, imamo više snage, budemo produktivniji i da, uz pravilnu ishranu, sačuvamo dobru liniju. Da bi bilo delotvorno, vežbanje ne mora da bude bolno ni previše intenzivno. Veoma je korisno raditi umerene vežbe nekoliko puta nedeljno.

Lagano trčanje, brzo hodanje, vožnja bicikla i bavljenje nekim sportom koji iziskuje kretanje — u dovoljnoj meri da vam srce brže kuca i da se oznojite — poboljšavaju izdržljivost i dobra su prevencija protiv srčanog i moždanog udara. Kada se takve aerobne vežbe kombinuju s dizanjem lakših tegova i gimnastikom, jačaju se kosti, mišići i udovi. Te aktivnosti dobro utiču i na metabolizam, što samim tim doprinosi održanju zdrave telesne težine.

Fizička aktivnost može prijati svima

Pešačite. Fizička aktivnost koristi svima, kako mladima tako i starima. To ne znači da morate biti učlanjeni u fitnes klub. Za početak je dovoljno da pešačite umesto da se vozite kolima, autobusom ili liftom. Zašto biste čekali prevoz ako do svog odredišta možete stići peške, možda čak i brže? Roditelji, podstičite decu da budu fizički aktivna i da se igraju napolju kad god je moguće. To će ih ojačati i pomoći im da razviju dobru koordinaciju pokreta, što se ne može postići putem pasivne razonode kao što je igranje video-igrica.

Bez obzira na to koliko imate godina, umereno vežbanje će vam koristiti. Ako ste stariji ili imate zdravstvene probleme i do sada niste vežbali, dobro je da pitate lekara za savet kako da započnete. Ali svakako počnite! Vežbe umerenog intenziteta koje se postepeno uvode mogu pomoći čak i veoma starim osobama da očuvaju snagu mišića i koštanu masu. Tako će ujedno zadržati stabilnost i izbeći padove.

Vežbanje je pomoglo i Rustamu, o kom je bilo reči u uvodnom članku. Pre sedam godina, on i njegova supruga su počeli sa laganim trčanjem ujutro, pet puta nedeljno. „U početku smo nalazili izgovore da ne idemo“, kaže on. „Ali to što smo išli zajedno oboma je jačalo motivaciju. Sada nam je trčanje dobra navika u kojoj uživamo.“