Vrati se na sadržaj

Kako biti umeren u konzumiranju alkohola?

Neki piju više nego obično kada su pod stresom, kada se osećaju usamljeno ili kada im je naprosto dosadno. Da li i vi pijete više nego inače? Ako je tako, šta možete učiniti da vaše konzumiranje alkohola ne izmakne kontroli i da ne postanete zavisni od alkohola? Pogledajte neke korisne savete.

 Šta je umereno konzumiranje alkohola?

Šta kaže Sveto pismo: „Ne budi među onima koji piju previše vina“ (Poslovice 23:20).

Razmislite o sledećem: Sveto pismo ne osuđuje umereno konzumiranje alkohola (Propovednik 9:7). Međutim, ono pravi jasnu razliku između umerenog, neumerenog i prekomernog konzumiranja alkohola (Luka 21:34; Efešanima 5:18; Titu 2:3). Čak i ako ne dovede do alkoholizma, neumerenost u piću umanjuje sposobnost donošenja odluka, šteti zdravlju i narušava odnose s drugima (Poslovice 23:29, 30).

Mnogi stručnjaci kažu da postoji razlika između niskorizičnog i visokorizičnog konzumiranja alkohola, i tu razliku iskazuju brojem pića koje osoba popije u jednom danu i brojem dana u sedmici kada osoba pije. * Međutim, ne reaguju svi isto na alkohol i u nekim situacijama je najbolje uopšte ne piti. Prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji:

„Čak bi jedno ili dva pića mogla biti previše u sledećim situacijama:

 • Ako vozite ili upravljate nekom mašinom.

 • Ako ste u drugom stanju ili dojite.

 • Ako uzimate određene lekove.

 • Ako imate određene bolesti.

 • Ako ne možete da se kontrolišete kada je alkohol u pitanju.“

 Znaci koji pokazuju da ste prešli granicu

Šta kaže Sveto pismo: „Razmislimo o svojim delima i ispitajmo ih“ (Tužbalice 3:40).

Razmislite o sledećem: Od štetnih posledica alkohola možete se zaštiti ako redovno preispitujete svoje navike konzumiranja alkohola i ako ste spremni da ih promenite ukoliko je to potrebno. Sledeći znaci mogu ukazivati na to da ste prešli granicu.

 • Vaše raspoloženje zavisi od toga da li ste nešto popili. Smatrate da vam je piće potrebno da biste se opustili, dobro osećali u društvu ili zabavili. Pijete da biste izašli na kraj s problemima.

 • Pijete više nego inače. Pijete češće. Pijete jača pića i treba vam više njih da biste osetili isti efekat.

 • Konzumiranje alkohola vam stvara probleme kod kuće ili na poslu. Na primer, na alkohol trošite više novca nego što možete sebi priuštiti.

 • Kad popijete donosite nemudre odluke, na primer da vozite, plivate ili rukujete nekom mašinom.

 • Drugi su zabrinuti zbog toga koliko pijete. Kad vam skrenu pažnju na to, vi se branite. Krijete od drugih ili ih lažete koliko ste popili.

 • Ne možete da prestanete. Probali ste da manje pijete ili da prestanete ali vam to ne polazi za rukom.

 Pet korisnih saveta

1. Napravite plan.

Šta kaže Sveto pismo: „Planovi marljivog čoveka sigurno će uspeti“ (Poslovice 21:5).

Predlog: Izaberite kojim danima ćete piti. Postavite umerene granice koliko ćete tim danima popiti. Odredite najmanje dva dana u sedmici kada nećete uopšte piti.

„Povremeno uzdržavanje od alkohola najbolji je način da se smanji rizik od zavisnosti“, kaže jedna britanska humanitarna organizacija koja se bavi edukacijom o alkoholizmu.

2. Sprovedite plan u delo.

Šta kaže Sveto pismo: „Dovršite to delo koje ste započeli“ (2. Korinćanima 8:11).

Predlog: Saznajte šta se u vašoj zemlji smatra standardnim pićem da biste tačno izračunali koliko pijete. Potrudite se da uvek imate pri ruci zdrava bezalkoholna pića koja volite.

„Male promene mogu u velikoj meri doprineti smanjenju problema povezanih s alkoholom“, kaže američki Nacionalni institut za zloupotrebu alkohola i alkoholizam.

3. Držite se svojih odluka.

Šta kaže Sveto pismo: „Kad kažete: ’Da‘, neka to znači ’da‘, a kad kažete: ’Ne‘, neka to znači ’ne‘ “ (Jakovljeva 5:12).

Predlog: Budite spremni da ljubazno ali odlučno odbijete piće koje vam neko ponudi ako se to kosi s vašim planom.

„Što duže oklevate, veće su šanse da popustite“, kaže američki Nacionalni institut za zloupotrebu alkohola i alkoholizam.

4. Usredsredite se na dobro koje će proizaći iz vaših odluka.

Šta kaže Sveto pismo: „Bolji je kraj stvari nego početak“ (Propovednik 7:8).

Predlog: Stavite na papir sve razloge zbog kojih želite da konzumiranje alkohola držite pod kontrolom. To mogu biti bolji san, zdravlje, finansije i međuljudski odnosi. Ako o svojim odlukama razgovarate s drugima, usredsredite se na dobrobiti, a ne na izazove koje one nose sa sobom.

5. Tražite pomoć od Boga.

Šta kaže Sveto pismo: „Sve mogu uz pomoć onoga koji mi daje snagu“ (Filipljanima 4:13).

Predlog: Ako ste zabrinuti zbog toga koliko pijete, molite se Bogu da vam pomogne. Molite ga za snagu i samosavladavanje. * Nađite vremena da u njegovoj Reči, Bibliji, potražite praktične savete. Uz njegovu pomoć možete biti umereni u konzumiranju alkohola.

^ odl. 9 Na primer, američko Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite visokorizično konzumiranje alkohola definiše kao „konzumiranje 4 ili više pića po danu ili 8 ili više pića nedeljno za žene i 5 ili više pića po danu ili 15 ili više pića nedeljno za muškarce“. Šta se podrazumeva pod standardnim pićem razlikuje se od zemlje do zemlje i zato se posavetujte sa svojim lekarom o tome šta bi za vas bilo niskorizično konzumiranje alkohola.

^ odl. 43 Ako ne možete da se savladate, možda bi bilo dobro da potražite i stručnu pomoć.