Vrati se na sadržaj

MLADI PITAJU

Da li sam spreman za zabavljanje?

Da li sam spreman za zabavljanje?

 Šta je zabavljanje?

  • Redovno izlaziš s nekim suprotnog pola. Da li je to zabavljanje?

  • Dopada ti se neka osoba suprotnog pola i ti se dopadaš njoj. Nekoliko puta dnevno razmenjujete poruke putem mobilnog telefona ili razgovarate telefonom. Da li je to zabavljanje?

  • Svaki put kad si u nekom društvu, uvek si s istom osobom suprotnog pola. Da li je to zabavljanje?

Najverovatnije ti nije bilo teško da odgovoriš na prvo pitanje. Međutim, možda si morao malo da zastaneš i razmisliš pre nego što si odgovorio na drugo i treće pitanje. Šta je zapravo zabavljanje?

Zabavljanje je svako druženje u kom svoja osećanja poklanjaš uvek istoj osobi suprotnog pola, a ta osoba ti ih uzvraća.

Stoga je odgovor na sva tri gore postavljena pitanja potvrdan. Dakle, ukoliko ti i neka osoba suprotnog pola gajite prisnost i posebna osećanja jedno prema drugom, redovno komunicirate bilo putem telefona ili licem u lice, u javnosti ili tajno – vi ste u stvari u vezi.

 Koja je svrha zabavljanja?

Zabavljanje treba da ima plemenitu svrhu, a to je da pomogne mladiću i devojci da vide da li odgovaraju jedno drugom za brak.

Međutim, neki tvoji vršnjaci možda nemaju tako ozbiljan pogled na vezu. Možda samo uživaju da provode vreme s nekim suprotnog pola, bez namere da se obavezuju brakom. Možda na osobu s kojom se zabavljaju gledaju samo kao na neki „trofej“ ili „premiju“ koja će im u javnosti povećati vrednost.

Najčešće su takvi površni odnosi kratkog veka. „Mnogi mladi raskidaju u roku od nedelju-dve“, kaže Helena. „Oni na svoje veze gledaju kao na nešto prolazno, što ih u neku ruku pre priprema za razvod nego za brak.“

Sasvim je jasno da kada si s nekim u vezi, ti budiš posebna osećanja kod te osobe. Zato budi siguran da su ti namere poštene (Luka 6:31).

Ako se s nekim zabavljaš a ne planiraš brak, onda si poput deteta koje ima novu igračku koju će zameniti nekom drugom

Razmisli: da li bi voleo da se neko igra tvojim osećanjima kao da su neka igračka – da ih po potrebi uzme, a onda brzo odbaci? Onda to nemoj ni ti raditi! U Bibliji stoji da se ljubav „ne ponaša nepristojno“ (1. Korinćanima 13:4, 5).

Devojka po imenu Sara kaže: „Katkad pomislim da zabavljanje treba da bude samo radi provoda, ali ipak nije nimalo zabavno kad jedna strana u vezi na to gleda ozbiljno, a druga ne.“

Savet plus: Da bi se pripremio za zabavljanje i brak, pročitaj 2. Petrovu 1:5-7 i izaberi jedno od navedenih svojstava na kom treba da radiš. Nakon mesec dana, sagledaj koliko si naučio o tom svojstvu i koliko si uspeo da ga razviješ kod sebe.

 Misliš da je vreme?

  •  Sa koliko godina misliš da se mlada osoba može upustiti u vezu?

  •  Sada to isto pitanje postavi svojim roditeljima.

Verovatno će se tvoj odgovor razlikovati od njihovog. A možda i neće. Možda i ti poput mnogih mladih misliš da je mudro da zabavljanje ostaviš za kasnije, kada sazriš i bolje upoznaš sebe.

Tako je odlučila 17-godišnja Danijela. Ona kaže: „Ono što mi je kod dečka bilo važno pre dve godine toliko je drugačije od onog što mi je sada važno. Mada mislim da ni sada nisam sigurna šta tačno želim. Kada za nekoliko godina vidim da sam postala stabilna ličnost, onda ću početi da razmišljam o vezi.“

Postoji još jedan razlog zašto je mudro čekati. Biblija koristi izraz ’cvet mladosti‘ da bi opisala životno doba kada su polni nagoni i želja za prisnošću izuzetno jaki (1. Korinćanima 7:36). Bliskost s nekim suprotnog pola u tom životnom dobu može rasplamsati strast i dovesti do neispravnog postupanja.

Istina, to mnogim tvojim vršnjacima ne predstavlja problem. Mnogi od njih se veoma lako upuštaju u intimne odnose. Ali ti si daleko iznad njihovog razmišljanja! (Rimljanima 12:2). Na kraju krajeva, Biblija te podstiče da ’bežiš od bluda‘ (1. Korinćanima 6:18). Čekajući da prođe cvet mladosti, možeš ’udaljiti nevolju‘ od sebe (Propovednik 11:10).

 Zašto ipak sačekati?

Ako si prisiljen da se zabavljaš pre nego što si za to spreman, to je kao da si primoran da polažeš ispit iz nečega što si tek počeo da učiš. To nikako ne bi bilo fer! Potrebno ti je vreme da proučiš tematiku i savladaš materijal koji bi se mogao pojaviti na ispitu.

Slično je i sa zabavljanjem.

Zabavljanje nije tako bezazlena stvar. Zato pre nego što se vežeš za neku osobu, izdvoj vreme da proučiš jednu važnu „tematiku“ – a to je kako graditi prijateljstva.

Kasnije, kada sretneš srodnu dušu, imaćeš bolje šanse da izgradiš čvrstu vezu. Na kraju krajeva, dobar brak je onaj u kom su muž i žena dobri prijatelji.

To što si odložio zabavljanje za neki kasniji period u životu ne guši tvoju slobodu. Naprotiv, to ti daje više slobode da se ’raduješ u svojoj mladosti‘ (Propovednik 11:9). Imaš vremena da se pripremiš za brak tako što ćeš raditi na svojoj ličnosti, i što je najvažnije, na svojoj duhovnosti (Tužbalice 3:27).

Za to vreme, ipak možeš uživati u društvu suprotnog pola. Koji je najbolji način za to? Druženje u grupi u kojoj ima pripadnika oba pola, gde je neko stariji zadužen da se pobrine da sve protekne u redu. Tanja o tome kaže: „Meni se takvo druženje mnogo dopada jer je zanimljivije i tako stičeš puno prijatelja.“ Monika se slaže s tim i kaže: „Druženje u krugu više osoba je dobra ideja jer tako upoznaješ različite ličnosti.“

Za razliku od toga, ako se prerano vežeš samo za jednu osobu, u opasnosti si da kasnije patiš. Zato polako, ne žuri! Iskoristi životno doba u kom se nalaziš da bi naučio kako se razvijaju i neguju prijateljstva. Kasnije, ako odlučiš da stupiš u vezu s nekim, imaćeš bolju predstavu o sebi i o onome šta očekuješ od svog doživotnog saputnika.