Vrati se na sadržaj

MLADI PITAJU

Kako da pobedim bol u duši?

Kako da pobedim bol u duši?

„Kad god je drugima teško, ja sam tu da rešim njihove probleme i da ih oraspoložim. Ali onda dolazi deo koji malo njih zna — odlazim kući u svoju sobu i plačem“ (Keli)

„Kada sam u bedaku, volim da budem sam. Ako me pozovu negde, nađem izgovor da ne odem. Dobro skrivam svoja osećanja od porodice. Oni misle da je sve u redu“ (Robert)

Da li si se ikada osećao poput Keli ili Roberta? Ako jesi, nemoj brzo zaključiti da s tobom nešto nije u redu. Činjenica je da svakome ponekad bude teško. Tako nešto se dešavalo čak i pobožnim ljudima iz biblijskog doba (1. Samuilova 1:6-8; Psalam 35:14).

U nekim slučajevima, možda znaš šta te je oneraspoložilo, dok u drugim ne znaš. „Ne moraš biti u strašno teškoj situaciji da bi se osećao loše“, kaže 19-godišnja Ana. „Negativna osećanja se mogu javiti bilo kada, pa i onda kada nemaš neki konkretan problem. Čudno je, ali je tako!“

Koji god da je uzrok — čak i ako se čini da ne postoji — šta možeš uraditi kada ti se navuku crni oblaci? Pokušaj sledeće.

 1. Razgovaraj s nekim. Kada mu je bilo veoma teško, Jov je rekao: „Govoriću u gorčini duše svoje“ (Jov 10:1).

  Keli: „Neverovatno je koliko mi bude lakše kada se nekom poverim. Konačno neko zna kroz šta prolazim. Onda kao da taj neko baci konopac i izvuče me iz duboke jame u koju sam upala — i osećam da sam najzad spasena!“

 2. Piši kako se osećaš. Kada tuga zamrači tvoj pogled na život, možda bi mogao da zapisuješ svoja razmišljanja. U nadahnutim psalmima, kralj David je ponekad izražavao teskobu (Psalam 6:6). Pisanje o takvim osećanjima može ti pomoći da sačuvaš „mudrost i sposobnost prosuđivanja“ (Poslovice 3:21).

  Helena: „Pisanje mi pomaže da u glavi sredim zbrku koja nastaje zbog patnje. Kada svoja osećanja preneseš na papir i središ misli, duševna bol polako počinje da popušta.“

 3. Moli se. Ako u molitvi izraziš svoje brige, Biblija kaže da će ’Božji mir koji prevazilazi svaki um čuvati tvoje srce i tvoje misli‘ (Filipljanima 4:6, 7).

  Elena: „Pokušavala sam da shvatim zbog čega mi je bilo toliko loše, ali nije mi uspevalo. Molila sam Jehovu da mi pomogne da budem srećna. Već sam se umorila od toga da budem stalno neraspoložena bez nekog posebnog razloga. Na kraju sam uspela da prekinem taj začarani krug. Nikada nemoj potceniti moć koju ima molitva!“

  Uz trud i pomoć drugih možeš se izvući iz očaja

  Predlog: Neka ti misli iz Psalma 139:23, 24 daju ideju šta da kažeš u svojim molitvama Jehovi. Izlivaj mu svoje srce i traži pomoć od njega da utvrdiš zbog čega si toliko nesrećan.

Pored predloga koje smo ovde naveli, imaš dragocenu pomoć u Božjoj Reči, Bibliji. Mudre misli koje se nalaze u njoj pozitivno će uticati na tvoja osećanja (Psalam 1:1-3).

Šta ako patnja ne prestaje?

„Ponekad ujutru“, kaže Rajan, „imam osećaj da bi bilo bolje da ostanem u krevetu i izbegnem još jedan besmislen dan.“ Rajan je jedan od mnogih koji imaju kliničku depresiju. Istraživanja pokazuju da pre nego što uđe u zrelo doba otprilike svaka četvrta mlada osoba boluje od nekog oblika depresije.

Kako možeš utvrditi da li boluješ od depresije? Neki simptomi obuhvataju velike promene u raspoloženju i ponašanju, izolovanje od drugih, bezvoljnost prema skoro svim aktivnostima, značajan poremećaj u ishrani i spavanju, kao i snažna osećanja bezvrednosti ili bezrazložne krivice.

Naravno, maltene svi ponekad imamo neki od ovih simptoma. Ali ako oni potraju duže od nekoliko sedmica, zašto ne bi porazgovarao s roditeljima o lekarskom pregledu? Lekar će utvrditi da li tvoje stanje ima neki zdravstveni uzrok.

Ako je kod tebe ustanovljena klinička depresija, nema razloga da se stidiš. Terapija mnogima pomaže da se osećaju daleko bolje — kako se možda već dugo nisu osećali. Bilo da je tvoje stanje posledica depresije ili ne, nikada ne zaboravi reči utehe zapisane u Psalmu 34:18: „Jehova je blizu onih koji su slomljenog srca, i spasava one koji su skrhanog duha.“