Vrati se na sadržaj

Šta ako ne podnosim školu?

Šta ako ne podnosim školu?

Evo šta ti je potrebno

Pozitivan stav prema učenju. Trudi se da imaš kompletnu sliku. Možda ti se čini da nisu svi predmeti po nastavnom planu jednako važni – barem za sada. Pa ipak, opšte obrazovanje iz raznih oblasti produbiće tvoje razumevanje sveta oko tebe. Ono će ti pomoći da ’svim vrstama ljudi budeš sve‘, omogućujući ti da razgovaraš s mnogim osobama koje imaju različito poreklo i interesovanja (1. Korinćanima 9:22, fusnota). Na kraju krajeva, razvićeš sposobnost prosuđivanja, a to će ti dugoročno sigurno puno značiti.

Savladavanje problema u školi može biti poput probijanja kroz džunglu. Ali, sve je moguće ako se trudiš

Pozitivan stav prema nastavniku. Ako ti je neki nastavnik dosadan, usmeri pažnju na njegov predmet, a ne na njega. Tvoj nastavnik je verovatno desetine pa i stotine puta održao isti čas u drugim razredima. Zato mu je možda teško da svoje časove iznosi s oduševljenjem koje je imao u početku.

Savet plus: Zapisuj ono što predaje i budi zainteresovan za njegov predmet. Takav stav je zarazan.

Pozitivan stav prema ličnim sposobnostima. Škola ti može pomoći da otkriješ talente koje nisi ni znao da poseduješ. Pavle je napisao Timoteju: ’Rasplamsaj Božji dar u sebi‘ (2. Timoteju 1:6). Očigledno je Timotej služio u nekom posebnom svojstvu u hrišćanskoj skupštini. Ali, tu svoju sposobnost – taj ’dar‘ od Boga – morao je razvijati da bi mogao da ga koristi, kako ne bi ostao skriven i neiskorišćen. Naravno, ti nisi dobio neke sposobnosti natprirodnim putem. Pa ipak, sigurno si nadaren u nečemu i po tome se razlikuješ od drugih. Škola ti može pomoći da te sposobnosti otkriješ i razviješ.