Vrati se na sadržaj

SAVETI ZA PORODICU | BRAK

Da li da živimo zajedno pre braka?

Da li da živimo zajedno pre braka?

 Mnogi parovi žive zajedno pre nego što se venčaju. Neki to rade da bi ispitali da li su jedno za drugo i zato što misle da će tako imati veće šanse za srećan brak. Da li je pametno živeti zajedno pre braka?

U ovom članku

 Šta o tome kaže Biblija?

  •   Biblija ne odobrava seks van braka. Na primer, u njoj stoji: „[Uzdržavajte se] od bluda“ (1. Solunjanima 4:3; 1. Korinćanima 6:18). U to spadaju i seksualni odnosi između muškarca i žene koji žive zajedno, čak i ako s vremenom nameravaju da stupe u brak. a Biblijska merila štite par od vanbračne trudnoće i ostalih problema koje zajednički život pre braka nosi sa sobom.

  •   Bog je osnivač braka. Kad je osnovao tu zajednicu, on je rekao: „Čovek [će] ostaviti svog oca i svoju majku i prionuće uz svoju ženu i oni će postati jedno telo“ (Postanak 2:24). Brak u kom su muškarac i žena odani jedno drugom predstavlja najbolji temelj za srećnu i stabilnu porodicu.

 Da li će vas zajednički život pripremiti za brak?

 Neki bi rekli da hoće. Oni smatraju da će im to što će deliti kućne poslove i zapažati navike i ponašanje svog partnera pomoći da procene da li su spremni za brak. Međutim, ključ za uspešan brak je odanost.

 Kako muškarac i žena mogu naučiti da ostanu jedno uz drugo i u dobru i u zlu? U tome im neće pomoći neki „probni period“ tokom kog su oba partnera slobodna da odu ukoliko im nešto ne odgovara. Ključ je u tome da oboje budu odani jedno drugom i da se zajedno trude da rešavaju probleme.

 Zaključak: Parovi koji žive zajedno zapravo se ne pripremaju za brak, već za to da se raziđu ako im nešto ne odgovara.

 Biblijsko načelo: „Šta čovek poseje, to će i požnjeti“ (Galatima 6:7).

 Da li će vam biti lakše u finansijskom pogledu?

 Neki bi rekli da hoće. Prema jednoj anketi koju je Istraživački centar Pju sproveo u Sjedinjenim Državama, otprilike svaka četvrta osoba je počela da živi s partnerom zbog finansijskih razloga. Međutim, nakon nekog vremena, veliki broj ispitanika je i dalje navodio finansije kao glavni razlog zašto nisu bili spremni da se venčaju.

 Zajednički život pre braka može imati i druge posledice, naročito za žene. Na primer, ako se par raziđe, žene će češće preuzeti brigu o deci.

 Zaključak: Nedostaci zajedničkog života pre braka mnogo su brojniji od bilo kakvih naizglednih prednosti.

 Biblijsko načelo: „Ja, Jehova, ja sam tvoj Bog, koji te uči za tvoje dobro“ (Isaija 48:17).

 Da li će vam to pomoći da ne stupite u brak s pogrešnom osobom?

 Neki bi rekli da hoće. Međutim, „oni koji žive zajedno pre braka obično ne shvataju da im je zbog toga sve teže da raskinu“, navodi se u jednoj knjizi koja govori o braku (Fighting for Your Marriage). Zašto? Neki parovi s vremenom shvate da se u ozbiljnim stvarima razilaze. Ali stručnjaci zapažaju da zbog toga što ih veže, na primer, zajednički ljubimac, kredit ili neplanirana trudnoća, ti parovi često „po inerciji ostaju zajedno“. b Drugim rečima, „oni koji bi inače raskinuli završe u braku samo zato što im je tako lakše“, dalje se navodi u već spomenutoj knjizi.

 Zaključak: Umesto da vam pomogne da donesete dobru odluku, zajednički život će vam samo otežati da okončate vezu koja ne funkcioniše.

 Biblijsko načelo: „Pametan čovek vidi opasnost i sklanja se, a neiskusni idu dalje i trpe posledice“ (Poslovice 22:3).

 Postoji li bolje rešenje?

 Da li je moguće izbeći rizike koje sa sobom nosi zajednički život i ujedno povećati šanse za uspešan brak? Moguće je. Kako? Tako što ćete se držati biblijskog merila za brak. Odvojte dovoljno vremena da upoznate osobu s kojom biste možda stupili u brak pre nego što počnete da živite zajedno kao muž i žena. Za dobar izbor partnera najvažnije je da imate zajedničke vrednosti i verovanja. To je mnogo važnije od fizičke privlačnosti.

 U Bibliji se nalaze saveti koji vam mogu pomoći da postavite temelj za srećan i uspešan brak. c Na primer, u njoj se nalaze načela koja vam mogu pomoći...

 Da biste saznali više o ovim temama, idite na deo „Brak i porodica“ na veb-sajtu jw.org.

 Biblijsko načelo: „Celo Pismo je nadahnuto od Boga i korisno za poučavanje“ (2. Timoteju 3:16).

b Iz članka „Sliding Versus Deciding: Inertia and the Premarital Cohabitation Effect“ od Skota Stenlija, Galine Klajn Rouds i Hauarda Markmana, objavljenog u časopisu Family Relations.

c U nekim kulturama, roditelji imaju važnu ulogu u izboru bračnog druga njihovog deteta. U tom slučaju, Biblija može usmeriti roditelje na šta da obrate pažnju kod te osobe.