Vrati se na sadržaj

SAVETI ZA PORODICU | RODITELJSTVO

Važnost roditeljske uloge u životu deteta

 Šta treba da znate

 U nekim kulturama deca su veoma bliska s roditeljima i njima se obraćaju kada imaju neki problem. U drugim kulturama deca se radije obraćaju svojim vršnjacima.

 U drugom slučaju koji je spomenut, roditeljski autoritet je ugrožen. Zašto? Zato što kada takva deca postanu tinejdžeri, roditelji često imaju osećaj da više nemaju nikakav uticaj na njih. Nije ni čudo, kad deca provode toliko vremena s drugom decom. Izgleda kao da oni sami odgajaju jedni druge a ne njihovi roditelji.

 Zašto se deca tako lako vezuju za svoje vršnjake i udaljavaju od svojih roditelja? Razmotrimo sledeće razloge.

 •   Škola. Kada deca najveći deo svog vremena provode s drugom decom, među njima se stvara takva povezanost da im mišljenje vršnjaka postaje važnije od mišljenja roditelja. Ta potreba za prihvatanjem postaje još jača kada uđu u tinejdžersko doba.

  Deci treba da bude važnije mišljenje roditelja od mišljenja vršnjaka

 •   Malo zajedničkog vremena. U mnogim porodicama, kada se deca vrate iz škole, kod kuće nema nikoga, uglavnom zato što su im roditelji na poslu.

 •   Svet tinejdžera. Kada uđu u tinejdžerske godine, mladi počinju da razmišljaju, da se oblače, govore i ponašaju kao drugi tinejdžeri. Često im postaje važnije šta njihovi vršnjaci misle o njima nego šta misle roditelji.

 •   Marketing. Za mnoge proizvode na tržištu ciljna grupa su mladi, zbog čega generacijski jaz postaje još veći. Dr Robert Epstajn je napisao: „Ako bi obrazac ponašanja današnjih tinejdžera na neki način nestao, mnoge multimilijarderske kompanije bi momentalno propale.“ a

 Šta možete učiniti

 •   Budite bliski sa svojim detetom.

   U Bibliji stoji: „Neka ove reči koje ti danas zapovedam budu u tvom srcu. Usađuj ih u decu svoju i govori o njima kad sediš u svojoj kući i kad ideš putem, kad ležeš i kad ustaješ“ (Ponovljeni zakoni 6:6, 7).

   Vršnjaci mogu biti dobri prijatelji vašem detetu, ali oni ne bi smeli da preuzmu vašu ulogu roditelja. Stručnjaci kažu da većina dece i tinejdžera duboko u sebi i dalje poštuje svoje roditelje i želi da im ugodi. Ako se trudite da ostanete bliski sa svojom decom, imaćete veći uticaj na njih od njihovih vršnjaka.

   „Morate provoditi vreme s decom i svakog dana raditi nešto s njima, na primer kuvati, čistiti ili raditi domaće zadatke. Zabavite se zajedno – igrajte igrice, gledajte filmove ili TV. Nemojte misliti da je dovoljno odvojiti po koji sat sve dok je to ’kvalitetno provedeno vreme‘. Kvalitet ne može nadomestiti manjak kvantiteta.“ (Lorejn)

 •   Pomozite svojoj deci da se sprijatelje i sa onima koji nisu njihovih godina.

   U Bibliji stoji: „Ludost je privezana detetu za srce“ (Poslovice 22:15).

   Neki roditelji su zadovoljni kada vide da njihovo dete ima mnogo prijatelja među vršnjacima. Međutim, da bi dete postalo zrelo, nije dovoljno da se druži samo sa svojim vršnjacima već mu je potrebno društvo različite životne dobi. Vršnjaci ne mogu pružiti mladoj osobi vođstvo koje joj je potrebno u životu. To joj mogu pružiti jedino roditelji.

   „Vršnjaci znaju neke stvari, ali nemaju životno iskustvo, sposobnosti i mudrost da bi pomogli drugim mladima da donose zrele odluke, kao što bi to bio slučaj kada bi se savetovali sa starijima. Kada mladi slušaju svoje roditelje, tada će sazrevati u skladu sa svojim godinama.“ (Nađa)

 •   Budite dobar primer.

   U Bibliji stoji: „Ko se druži s mudrima, postaće mudar“ (Poslovice 13:20).

   Čak i u starijem uzrastu, vaša deca mogu puno naučiti od vas dok provodite vreme zajedno. Budite im uzor.

   „Najvažniji uzor deci su svakako njihovi roditelji. Ako su deca poučena da cene i poštuju svoje roditelje, želeće da budu poput njih kad odrastu.“ (Ketrin)

a Preuzeto iz knjige Teen 2.0–Saving Our Children and Families From the Torment of Adolescence.