Vrati se na sadržaj

SAVETI ZA PORODICU | BRAK

Kako posao ostaviti „na poslu“

Kako posao ostaviti „na poslu“

 U današnjem tehnološki razvijenom svetu, vaš poslodavac, kolege s posla ili klijenti možda očekuju da im budete na raspolaganju 24 časa dnevno, sedam dana u nedelji. Zbog toga je ponekad teško odvojiti posao od privatnog života i dati prioritet važnijim stvarima, u koje spada i vaš brak.

 Šta treba da znate

 •   Telefoni i drugi elektronski uređaji lako nas mogu prevariti kada je u pitanju granica između posla i privatnog života. Ponekad se čini da su svaki telefonski poziv, mejl ili poruka koju dobijete van radnog vremena poput požara koji treba odmah ugasiti.

   „Izgleda da je danas prosto nemoguće doći kući s posla i provesti vreme sa svojom porodicom jer kad vam stigne mejl ili zazvoni telefon u vezi sa poslom, pažnju usmerite na to umesto na svog bračnog druga.“ (Džanet)

 •   Da biste uskladili posao i privatan život, morate nešto konkretno preduzeti. Ako to ne učinite, onda će poslovne obaveze vaš brak gurnuti u drugi plan.

   „Vaš bračni drug je obično prva osoba koju zanemarujete jer smatrate da on sve to razume, da će vam oprostiti i da ćete malo kasnije provesti neko vreme zajedno.“ (Holi)

 Kako uskladiti posao i privatan život

 •   Neka vam brak bude najvažniji. Biblija kaže: „Što je Bog sastavio, čovek neka ne rastavlja“ (Matej 19:6). Ako ne biste dozvolili da vas neki čovek „rastavi“ od vašeg bračnog druga, zašto biste dozvolili da to uradi posao?

   „Neki klijenti smatraju da zato što vas plaćaju mogu da vas dobiju kad god ste im potrebni. Pošto mi je porodica važnija od posla, otvoreno im kažem da me ne mogu dobiti kad imam slobodne dane, ali da ću im se što pre javiti.“ (Mark)

   Pitajte se: „Da li se iz mojih postupaka vidi da mi je brak važniji od posla?“

 •   Recite poslu „ne“ kada je to potrebno. Biblija kaže: „Mudrost je kod skromnih“ (Poslovice 11:2). Skromnost će vam pomoći da uvidite da je ponekad pametno da se ne prihvatite nekog posla ili da ga poverite nekom drugom.

   „Ja sam vodoinstalater i ako me neko hitno zove, znači da je pod velikim stresom. Ako u tom trenutku ne mogu da mu pomognem, uputim ga na nekog drugog.“ (Kristofer)

   Pitajte se: „Da li sam spreman da odbijem neki dodatni posao da se moj bračni drug ne bi osećao zanemareno? Da li moj bračni drug misli da bih to učinio?“

 •   Planirajte zajedničko vreme. Biblija kaže: „Sve ima svoje vreme“ (Propovednik 3:1). Upravo onda kada ste opterećeni poslom veoma je važno da se potrudite da nađete vreme koje ćete provesti sa svojim bračnim drugom.

   „Kad nam se sve odjednom nagomila, obično se potrudimo da barem neko vreme izdvojimo za nas – makar da samo večeramo zajedno ili da se prošetamo plažom.“ (Debora)

   Pitajte se: „Da li planiram vreme koje ću potpuno posvetiti svom bračnom drugu? Kako bi na ovo pitanje odgovorio moj bračni drug?“

 •   Isključite elektronske uređaje. Biblija kaže da moramo „prosuditi šta je najvažnije“ (Filipljanima 1:10). Možete li ponekad isključiti telefon i druge uređaje da vas ništa u vezi sa poslom ne bi ometalo?

   „Stvarno se trudim da završim sa poslom u određeno vreme. Tada isključim obaveštenja na telefonu.“ (Džeremi)

   Pitajte se: „Da li osećam obavezu da ostavim uključen telefon u slučaju da sam potreban šefu ili nekom klijentu? Kako bi na ovo pitanje odgovorio moj bračni drug?“

 •    Budite razumni. Biblija kaže: „Neka vaša razumnost bude poznata svim ljudima“ (Filipljanima 4:5). Realno gledano, nekada će se desiti da posao poremeti planove koje ste imali sa vašim bračnim drugom. Na primer, možda zbog prirode posla vi ili vaš bračni drug morate biti dostupni i van radnog vremena. Nemojte tražiti od svog bračnog druga više od onoga što je razumno.

   „Moj suprug ima malu firmu i često ima hitnih slučajeva koji se moraju rešiti nakon radnog vremena. Ponekad mi to smeta, ali budući da dosta vremena provodimo zajedno smatram da to nije neki veliki problem.“ (Beverli)

   Pitajte se: „Da li sam obziran prema svom bračnom drugu i ne tražim od njega previše zato što razumem da ima mnogo posla? Kako bi na ovo pitanje odgovorio moj bračni drug?“

 Ideje za razgovor o ovoj temi

 Najpre neka svako za sebe razmotri sledeća pitanja. Zatim porazgovarajte o tome kako ste odgovorili na njih.

 •   Da li se vaš bračni drug ikada žalio što kući donosite posao? Ako jeste, da li mislite da je u pravu?

 •   Na kojim područjima biste mogli da se popravite kada je reč o usklađivanju posla i porodičnog života?

 •   Da li vam ponekad izgleda da vaš bračni drug ne može da ostavi posao „na poslu“? Ako je tako, možete li navesti neki primer?

 •   Koje biste promene voleli da vidite kod vašeg bračnog druga kada je reč o usklađivanju posla i porodičnog života?