Vrati se na sadržaj

SAVETI ZA PORODICU | BRAK

Da li vas tehnologija spaja ili razdvaja?

 Elektronski uređaji mogu ojačati vaš brak, ali mogu stvoriti i dosta napetosti. Kako stoje stvari u vašem braku?

 Šta treba da znate

  •   Kada ih mudro koristimo, elektronski uređaji nam mogu pomoći da učvršćujemo svoju vezu. Na primer, neki parovi koriste elektronske uređaje da bi tokom dana, kada svako obavlja svoje obaveze, bili u kontaktu.

     „Jednostavna poruka u kojoj piše ’Volim te‘ ili ’Mislim na tebe‘ može mnogo značiti.“ (Džonatan)

  •   Nemudro korišćenje elektronskih uređaja može ugroziti brak. Na primer, neki ljudi gotovo da ne ispuštaju iz ruku elektronske uređaje. Oni zapravo propuštaju prilike da svom bračnom drugu poklone vreme i pažnju.

     „Sigurna sam da je bilo mnogo prilika kad je mom mužu bilo nezgodno da mi nešto kaže jer sam u rukama imala telefon.“ (Džulisa)

  •   Neki kažu da oni uspevaju da vode smisaon razgovor sa supružnikom i da u isto vreme koriste neki elektronski uređaj. Prema sociologu Šeri Terkl, takvo razmišljanje se može opisati kao „mit o multitaskingu“. Po svemu sudeći, izgleda da multitasking i nije vrlina. Ona kaže da se „naše sposobnosti da dobro obavimo neki zadatak smanjuju sa svakim novim zadatkom koji radimo istovremeno“. a

     „Uživam u razgovorima sa mužem, ali ne i kada u isto vreme koristi neki elektronski uređaj. Tada se osećam kao da mu je svejedno da li sam ja pored njega ili nisam.“ (Sara)

 Zaključak: U zavisnosti od toga kako koristite elektronske uređaje, možete ojačati ili ugroziti svoj brak.

 Šta možete učiniti

 Postavite prioritete. U Bibliji piše da prosudimo „šta je najvažnije“ (Filipljanima 1:10). Pitajte se: „Da li vreme koje moj bračni drug i ja trošimo na elektronske uređaje zapravo uzimamo od vremena koje bi trebalo da poklonimo jedno drugom?“

 „Tužno je videti muža i ženu koji ne ispuštaju iz ruku elektronske uređaje tokom zajedničke večere u restoranu. Ne želimo da budemo toliko zaokupljeni svojim uređajima da zaboravimo ono što je najvažnije – našu vezu.“ (Metju)

 Postavite neka ograničenja. U Bibliji piše: „Zato dobro pazite kako živite – ne kao nemudri, nego kao mudri. Iskupljujte vreme“ (Efešanima 5:15, 16). Pitajte se: „Da li bih mogao da odredim vreme u koje ću čitati poruke koje nisu hitne i odgovarati na njih, umesto da odmah odgovaram na svaku poruku čim stigne?“

 „Shvatio sam da je najbolje da telefon podesim na nečujni režim i da na poruke odgovorim onda kada imam vremena za to. Retko kada su poziv, poruka ili imejl toliko hitni da je potrebno da se odmah odgovori na njih.“ (Džonatan)

 Ako je moguće, posao ostavite na poslu. U Bibliji piše: „Sve ima svoje vreme“ (Propovednik 3:1). Pitajte se: „Da li dozvoljavam da mi posao ometa porodične aktivnosti zato što kod kuće koristim pametni telefon da bih radio? Ako da, kako to utiče na moj brak? Šta bi moj bračni drug rekao?“

 „Zahvaljujući tehnologiji, možemo da radimo na bilo kom mestu i u bilo koje vreme. Morao sam da se savladavam da ne bih non-stop proveravao telefon i rešavao poslovne probleme kada sam sa suprugom.“ (Metju)

 Razgovarajte sa bračnim drugom o korišćenju elektronskih uređaja. U Bibliji piše: „Neka niko ne gleda svoju korist, nego korist drugoga“ (1. Korinćanima 10:24). Porazgovarajte s bračnim drugom o vašim navikama korišćenja elektronskih uređaja i o tome da li biste mogli nešto da menjate. Za početak, možda bi vam mogle pomoći ideje za razgovor o ovoj temi koje se nalaze u ovom članku.

 „Suprug i ja smo veoma iskreni jedno prema drugom i uvek otvoreno kažemo ako smatramo da jedno od nas previše koristi telefon ili tablet. Oboje smo svesni da bi to moglo da bude problem i zato uvek obraćamo pažnju na osećanja jedno drugog kada su u pitanju elektronski uređaji.“ (Danijela)

 Zaključak: Potrudite se da vam tehnologija bude sluga, a ne gospodar.

a Iz knjige Reclaiming Conversation–The Power of Talk in a Digital Age.